Pogea, deranjat că se face „prea multă zarvă” privind impozitul minim obligatoriu

9

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, vineri, la Suceava, ca se face prea multa zarva in privinta impozitului minim obligatoriu si a aratat ca numarul firmelor care s-au infiintat in primele patru luni este de doua ori mai mare fata de numarul celor radiate.

„S-a facut o eroare pentru ca nu s-a prezentat viata firmelor din Romania. Intr-un mediu concurential sunt firme care se nasc si firme care mor”, a declarat Pogea.

El a recunoscut ca situatia de criza economica a influentat insolventa unor firme, dar ca nu se poate spune ca numarul firmelor aflate in insolventa este mai mare in primele patru luni ale acestui an.

Nu acelaşi lucru il spun si analizele efectuate pe baza datelor furnizate de Registul Comertului.  „Numărul total al firmelor care au intrat în insolvenţă în primul trimestru a crescut cu 58% faţă de perioada similară din 2008, la 5.173, iar la finele anului vor fi peste 20.000 de societăţi aflate în încetare de plăţi, cu 40% mai multe faţă de sfârşitul anului 2008„, a anuntat Coface pe data de 7 mai 2009.

In ceea ce priveste eliminarea impozitului minim obligatoriu, Pogea a spus ca acesta a fost introdus pentru a imbunatati colectarea obligatiilor fiscale. „Noi suntem un guvern serios si avem in vedere o corectie a firmelor care nu plateau deloc ani de zile si nu vrem decat sa imbunatatim aceasta colectare. Este o reparatie, un tratament egal fata de firmele care sunt contribuabili onesti si au o conformare voluntara”, a spus Pogea.

El considera ca in ceea ce priveste introducerea acestui impozit este prea multa zarva.

„Este prea multa zarva. Adevaratii oameni de afaceri din randul carora provin nu vin la televizor si spun ca-si inchid firma pentru acest impozit minim„, a spus ministrul Finantelor.

Continuarea pe Bloombiz.ro

.

.

IA INIŢIATIVĂ ŞI CONTESTĂ IMPOZITUL FORFETAR!

Nu te costă decât 20 de lei – taxa de timbru – plus drumul până la instanţa din oraşul tău. Detalii aici

..

loading...
Citește și
9 Comentarii
 1. Lucian spune

  Pogea ori e prost ori e bolnav psihic. De ce nu se duce la Reg Comertului sa asculte discutiile de acolo? Mai toti care isi inchid firmele sau le suspenda activitatea injura Ministerul de Finante pentru impozitul forfetar.

 2. Galen spune

  Intentiile lui Pogea sint tot mai transparente. Omul este clar un frustrat , provine clar dintr-o zona de slugi ale potentatilor PDL si nu are habar de problemele reale din zona microintreprinderilor. Si nu intelege sau invidiaza (nu m-am lamurit inca) faptul ca micii intreprinzatori:
  1- sint in stare sa indure multa mizerie pentru a fi liberi
  2- platesc intotdeauna corect obligatiile fata de stat daca acestea sint rezonabile
  3- in nici un caz acestia nu sint raspunzatori pentru dificultatile economice ale tarii in primul rind pentru ca ei nu au cerut asistenta ci s-au descurcat intotdeauna cu demnitate.

  Deasemenea devine foarte clar ca discursul celor doua slugi (Pogea si Iordache) este convergent datorita faptului ca executa amindoi dispozitiile stapinilor din PDL care sint clare – distrugerea microintreprinderilor respectiv a segmentului social de oameni liberi

 3. Roald spune

  Intr-un mediu concurential onest exista firme care se nasc si care mor, dar de moarte „naturala” In mediul creat de acest guvern firmele sunt omorate de stat ca sa faca loc pe piata clientilor politici, care toti detin firme mari, neafectate de acest impozit. Altfel, acest impozit ar fi fost procentual pe cifra de afaceri, nu cu un procent cu atat mai mare cu cat firma are cifra de afaceri mai mica (pentru firmele mici CEL PUTIN 8,3%, din venit, pentru firmele mari CEL MULT 0,01% din venit)
  Nu exista firme „care nu plateau deloc ani de zile” firmele care nu aveau profit plateau oricum TVA si impozite aferente salariilor si alte impozite si taxe fiscale si parafiscale, iar absenta profitului la un moment dat nu inseamna neaparat evaziune fiscala, poate insemna investitii in curs de recuperare, credite bancare pentru dezvoltare, cheltuieli fixe mari etc, iar acestea sunt MAJORITATEA cazurilor, deci se loveste exact in firmele „care sunt contribuabili onesti si au o conformare voluntara”. Evazionistii mici nu vor avea decat sa sporeasca volumul evaziunii incat sa acopere si acest impozit, iar pe cei mari, la procente de genul 0,01% impozitul nu-i afecteaza oricum.
  „Adevaratii oameni de afaceri ” din randul carora provine Pogea intradevar nu se inchid din cauza acestui impozit (deloc minim pentru IMM-uri), ei ruineaza combinate intregi care primesc si subventii si facilitati fiscale de la stat prin incompetenta si inginerii financiare. Iar „zarva” pe seama acestui impozit il deranjeaza pentru ca se da de gol manevra parsiva de distrugere a concurentei facute firmelor clientilor politici prin metode administrative. Cu alte cuvinte LUCRURILE SINT CLARE! Guvernul PDL- PSD se foloseste de criza pentru a distruge mica initiativa privata si a scapa de concurenta ani buni de aici incolo! Cel putin asa spera. Bazindu-se pe faptul ca micile firme au oricum cheltuieli administrative relative mai mari si pot fi asfel usor distruse.

 4. Galen spune

  PDL si-a inselat alegatorii cu discursul electoral cetatenesc , in realitate nefiind decit ramura mai spalata ceva a etatistilor din PSD cu care de fapt s-a si aliat aparent inexplicabil dupa alegeri.

  Adevarul este insa ca aceasta ordonanta este scoasa ca o razbunare a unor intreprinzatori ratati, deveniti slugi si aparatnici frustrati, impotriva colegilor lor care ramin cu demnitate pe baricadele micii intreprinderi private . Ordonanta este facuta intentionat ca sa distruga zona de „lansare” a viitoarelor intreprinderi private. Acest lucru transpare clar din ura cu care acestia se adreseaza intreprinzatorilor socati de nedreptatea OUG34. Ura pe care noi nu o intoarcem, pentru ca merita doar dispretul nostru.

  Este normal ca aleg sa-si faca microintreprinderi doar cei care doresc dezvoltarea afacerilor in viitor. Ceilalti au ales deja calitatea de persoana fizica. Faptul ca legea fundamentala a statului care garanteaza libera initiativa privata, constitutia este incalcata grosolan, se pare ca nu-i deranjeaza. Constitutia tarii garanteaza tratamentul fiscal nediscriminatoriu si echitabil!

  Actuala putere insa nu este deranjata de asemenea „fleacuri” cum ar fi constitutia si nici nu le pasa de faptul ca in vremuri de criza orice stat civilizat cauta sa usureze povara fiscala in special cea aferenta firmelor mici aflate la inceput, pentru ca initiatorii acestora sa nu ingroase numarul somerilor.

  Mai mult ca sigur ca si evaziunea fiscala este o realitate . Dar tot asa este de clar ca acest fapt este doar un pretext pentru planul de transformare a tuturor cetatenilor in slugi dependente si supuse aidoma initiatorilor ordonantei.

  Pogea & company nu au inteles ca forma de organizare a intreprinzatorului (persoana fizica , microintreprindere, platitor sau nu de TVA) depinde de specificul si evolutia pe care acesta le doreste pentru intreprinderea sa si SINT DREPTURI GARANTATE DE CONSTITUTIE deci inalienabile.

  De aceea in toate tarile civilizate exista o limita inferioara de cifra de afaceri sub care statul nu mai colecteaza impozite ocrotind astfel “pepiniera “ viitoarelor afaceri.De aceea nu platesc impozite majoritatea microfirmelor CU CIFRE DE AFACERI SUB 16 MII EURO, pentru ca incearca SA SE DEZVOLTE.

  Asa ca este firesc ca micii intreprinzatori cu cifre REALE de afaceri sub 16 666 euro , care sint DISCRIMINATI de OUG 34 prin impozite reale cumulate care le dep-asesc in multe cazuri veniturile, sa se organizeze si sa-si caute dreptatea in justitie si la forurile europene. Pentru ca intr-un stat de drept european nu indivizi de teapa lui Pogea decid care intreprinderi se dizolva si care nu, SAU CARE MERITA SA EXISTE SI CARE NU.

 5. Tzeapa Voda spune

  „Lucian” Nu se duce, ca se teme de linsaj.

 6. ghita spune

  Un bou!

 7. R-Volt spune

  „Este o reparatie, un tratament egal fata de firmele care sunt contribuabili onesti si au o conformare voluntara” – Extraordinar cat tupeu are acest ordinar! Exact aceste firme sunt lovite mai rau, fiindca nu au rezerve ascunse! O sa vezi tu ce „corectie” o sa ti se aplice tie si „Gratiunii” cand o sa cadeti de la putere! Nu vreti zarva, sa nu se stie ca vreti de fapt sa eliminati concurenta pentru firmele „pretinilor” prin masuri administrative? Ca e clar ca bugetul va pierde de aici si evaziunea va inflori!

 8. Cristian spune

  Cu aceasta og si cu aceasta atitudine, dpdv politic, Pogea este un cadavru umblator. La fel si gratioasa. In veci nu il voi vota pe vreunul din ei, si nici partidul care ii va inregimenta nu va avea votul meu. Numele lor e intiparit adanc in memoria colectiva a romanilor.

 9. Ritiu Vasile spune

  Inca un efort de a face meserie. Nu stiu ce meserie are Pogea dar se vede ca nu stie mai nimic din ea.
  Se pare ca nu stie care sunt firmele care fac evaziune fiscala si nu stie interpreta o baza de date.E greu cand ai lipsit de la scoala sau nu ti se potriveste intelectului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.