Isărescu către oamenii de afaceri: Luaţi-vă gândul de la profituri-record!

„Mesajul meu către oamenii de afaceri este să delimiteze problemele legate de criză şi comportamentul capitalului privat, de zgomotul mediatic. Noi, la BNR, nu ne propunem să intrăm în contradicţie cu ce se spune la televizor, însă atragem atenţia că dacă se tratează criza în mod emoţional, vom adopta soluţii emoţionale.

Si pentru bancheri, si pentru întreprinzatorii privati, ce va urma nu va semana cu ce a fost inainte. Cred ca  trebuie sa se indrepte catre valori autentice, munca, productivitate si mai putin spre cele speculative. Vor fi nevoiti sa se obisnuiasca cu castiguri mai mici, rezonabile” – acesta este mesajul transmis de Mugur Isărescu reprezentanţilor mediului de afaceri din Iaşi, cu ocazia vizitei de două zile efectuate în Capitala Moldovei .

Întrebat despre stadiul actual al crizei, acesta a precizat că, din perspectiva inflaţiei, „am avut un puseu, de la Crăciun până la Paşti, însă vârful crizei a fost depăşit, urmează, însă, măsurile de ajustare”.

.

.
Se va relua creditarea, dar cu scăderea dobânzilor la depozite

Isărescu a mai declarat că băncile au intrat într-o perioadă de reaşezare şi că se va relua creditarea, însă nu vor fi aceleaşi condiţii ca înainte de declanşarea crizei financiare.î

„Este o perioadă de reaşezare. Creditarea se va relua, pentru că au bani şi vor avea şi în continuare, dar nu va mai fi ca înainte. Însă, bancherii vor constata că la dobânzile escaladate la pasiv, în cursa de a atrage cât mai mulţi clienţi de la celelalte bănci, nu vor putea da credite. Nu este uşor să coboare acum dobânzile la pasiv, fără să-şi piardă clienţii pentru care s-au bătut. Sunt şi ei într-o cursă”, a afirmat guvernatorul BNR.

Acesta a adăugat ca BNR încearcă să ofere băncilor o viziune pentru următorul ciclul economic care se declanşează.

Dacă aş avea un client gata să se crediteze la o dobândă de 25% pe an, aş ciuli tare urechile, eu ca bancher m-aş întreba ce are în spatele proiectului pe care doreşte să-l dezvolte”, a punctat Isărescu.

Acesta a lansat, în acelaşi timp un mesaj pentru bancheri şi pentru oamenii de afaceri. „Având un acord cu instituţiile financiare internaţionale şi cu Uniunea Europeană care ne asigură credibilitate, finanţare, dar şi măsurile adecvate de urmat, dobânzile nu pot să mearga decât în jos”, a afirmat guvernatorul BNR.

.
Bancile şi firmele, obligate să se obişnuiască cu profituri mai mici

Cu toate că, de obicei, se fereşte să facă previziuni în mod public, Isărescu a profeţit că, din cauza crizei, economia va parcurge o perioada de mari reasezari.

„Si pentru bancheri, si pentru întreprinzatorii privati, ce va urma nu va semana cu ce a fost inainte. Cred ca  trebuie sa se indrepte catre valori autentice, munca, productivitate si mai putin spre cele speculative. Vor fi nevoiti sa se obisnuiasca cu castiguri mai mici, rezonabile”, a explicat Isărescu.

.
„Rezultatele economiei pe trimestru I, mult peste aşteptări”

Guvernatorul BNR a făcut o serie de afirmaţii surprinzătoare, spunând că economia a răspuns bine la criza financiară, în primele trei luni ale anului, rezultatele fiind cu mult peste aşteptări.

În ceea ce priveşte rata inflaţiei, guernatorul crede că vârful a fost atins în primul trimestru, dar a fost depăşit.

„Inflaţia lunară s-a redus în aprilie la 0,27%, adică aproape jumătate faţă de nivelul de 0,5% consemnat în martie, iar rata anuală a coborât de la 6,71% la 6,45%, în contextul ieftinirii serviciilor”, a declarat Mugur Isărescu.

Acesta a adăugat că ajustarea deficitului bugetar şi de cont curent este dificil de realizat, în paralel cu creşterea economică.
Conform declaraţiilor oficiale, deficitul bugetar a urcat de la 1,5% din PIB, la finele lunii martie, la 1,78% din PIB, adică 9,4 miliarde lei, la începutul lunii mai.

.

Deprecierea leului, stăvilită de împrumutul de la FMI

Isărescu a respins posibilitatea ca leul să mai piardă teren în raport cu euro, după infuzia de capital extern contractată de Guvern.

„Moneda naţională ar fi putut urca la peste 5 lei/euro dacă golul de finanţare al României nu era acoperit. După semnarea acordului cu FMI şi CE, o astfel de variantă nu mai poate fi luată în calcul, în mod serios”, a declarat guvernatorul BNR.

De asemenea, Isărescu a menţionat că imaginea României s-a îmbunătăţit după „pactul” cu FMI. „Există un curent conform căruia acest acord pe care l-am încheiat să fie un pionierat şi să fie aplicat şi altor ţări. În cinci luni, România a ajuns din ţara cu imagine neagră un exemplu pozitiv”, declarat guvernatorul.

În acelaşi timp, acesta a precizat că unii indicatori din actul menţionat nu vor fi făcuţi publici, dacă vor fi consideraţi „sensibili”.

Împrumutul de la Comisia Europeană va urma aceeaşi procedură şi aceleaşi condiţii ca în cazul FMI. „În acest context, vom merge la Bruxelles pentru a adânci acordul pe care deja l-am încheiat cu băncile-mamă la Viena. Fondul Monetar ţine mult la acest acord şi vom discuta despre modul în care am negociat cu băncile”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a dezvăluit că golul de finanţare estimat de diferite rapoarte, anterior acordului cu FMI, era mult supraestimat, faţă de realitate.

Acum, investitorii privaţi au decis să păstreze banii în România, pe fondul îmbunătăţirii sentimentului faţă de ţară şi al creşterii credibilităţii. Observaţi cât de mulţi s-au răzgândit după ce s-a încheiat acordul? Ban la ban trage”, a afirmat Isărescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.