Băncile cu activităţi în Estul Europei cer intervenţia BCE

Creditarea nu va reveni la normal in Estul Europei daca Banca Centrala Europeana nu va interveni, furnizând fonduri, apreciaza bancherii cu activitati in regiune, citati de trustul de presa american “Dow Jones Newswires”.

Unele banci centrale din Estul Europei au cerut BCE sa accepte obligatiunilor lor guvernamentale drept garantii in cadrul operatiunile de refinantare, ca o metoda de a injecta lichiditati in euro in sistemele lor financiare.

Ideea a fost sustinuta de bancherii care activeaza in Estul Europei, la adunarea anuala a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

“Va fi foarte dificil sa organizam si sa facem sa functioneze motorul (fara ajutorul BCE)”, a declarat Herbert Stepic, directorul general al Raiffeisen International, unul dintre cei mai mari creditori din Estul Europei.

Ideea a fost sustinuta si de Gyorgy Suranyi, directorul pentru Estul Europei al bancii italiene Intesa Sanpaolo.

“Fara implicarea unei adevarate institutii de creditare, in ultima instanta, nu vedem o solutie”, a afirmat Gyorgy Suranyi in timpul unei discutii referitoare la criza financiara mondiala.

Stepic si Suranyi au apreciat ca bancile din Europa Occidentala care sunt implicate puternic in Estul Europei, pe care ei le-au denumit “banci sistemice”, nu si-au retras fondurile din regiune si nu intentioneaza sa ia o astfel de decizie.

“Nu am intâlnit un bancher care sa vrea sa retraga capitaluľ, a aratat directorul general al Raiffeisen International.

Totusi, cei doi bancheri au sustinut ca bancile straine care nu aveau angajamente de lunga durata in regiune s-au retras, existând astfel dificultati de finantare care trebuie rezolvate, partial cu ajutorul BCE.

“Niciuna dintre bancile sistemice nu a retras un singur cent. Pe lânga bancile sistemice, sunt unele care s-au retras.

Astfel s-au creat dificultati de finantare care nu pot fi rezolvate de bancile sistemice”, a declarat Gyorgy Suranyi, fost sef al Bancii Centrale a Ungariei.

El a avertizat asupra consecintelor pentru Europa Occidentala in cazul in care sistemul financiar din Estul Europei este lasat sa se prabuseasca.

“Daca destabilizezi acest grup de state, prin distrugerea sectorului financiar, va fi infinit mai dureros pentru Europa Occidentala”, a afirmat Suranyi, aratând ca un sfert din exporturile Germaniei merg catre Estul Europei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.