EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Bandele de spărgători din Europa de Est sunt organizate ca nişte firme

0

Circa o treime din spargerile de la companiile austriece sunt comise de structuri criminale, organizate ca niste firme si avându-si sediul in România, Serbia, Georgia sau Republica Moldova.
De furat se fura ce comanda seful iar delincventii arestati de politie sunt rapid inlocuiti, scrie ziarul austriac Die Presse.

Circa o treime din spargerile de la firme si magazine se datoreaza criminalitatii organizate, spune Erich Zwettler, director al departamentului de investigatii de la oficiul criminalistic federal (BK), desi nu se poate spune exact ce cota din totalul de spargeri poate fi pusa pe seama acesteia.

Organizatia din spatele delicventilor se afla in România, Serbia, Georgia sau R.Moldova, un plus reprezentându-l pentru aceasta “reteaua de distributie” si anume faptul ca gaseste clienti pentru marfa furata in tara de origine, mai ales pe piata neagra, adauga Zwettler.

Criminalitatea organizata, explica Zwettler, functioneaza in speta ca si economia legala, doar modul de sanctionare fiind diferit. Stratul cel mai de jos al executantilor lucreaza pe baza de salariu, ei primind, de exemplu, pentru un drum din R.Moldova in Austria o anumita suma, intre 500 si 1.000 de euro.

Spargatorul tipic actioneaza in grupuri de trei barbati.
Unul sta la pânda iar doi comit fapta, spune Zwettler si adauga ca 43% dintre delicventi au intre 22 si 40 de ani, disperarea, situatia economica si somajul din tara de origine facându-i pe acestia sa se lase cumparati.

Deasupra executantilor se afla un “sef al grupului”, care are rol de veriga de legatura cu urmatorul etaj al organizatiei.
Seful grupului are si garantia ca primeste un anumit pret pentru o anume marfa (50 de euro pentru un mobil, de exemplu). Urmatorul etaj ierarhic este reprezentat de “seful regional”, care scoate marfurile din tara.

Acesta primeste o cota din câstig, si anume câteva procente din valoarea marfii, explica mai departe Zwettler.
Aceasta structura este una normala, insa exista si cazuri mixte.

O provocare pentru politie este faptul ca odata ridicat de pe strada un delincvent, acesta este inlocuit rapid. Pentru a lovi in organizatie este nevoie de mai mult, mai ales ca respectivul spargator prins asupra faptei nu stie de cele mai multe ori pentru cine lucreaza.

S-a reusit insa din ce in ce mai des sa fie prinsi “responsabili regionali” care, spre deosebire de executanti, locuiesc in Austria.
În cazul spargerilor la firme si magazine, precum cele de e lectronice, drogherii, magazine de bijuterii sau buticuri, produsele furate sunt in functie de comenzile primite.

De curând, politia a arestat un suspect care a furat 3.000 de aparate de ras de unica folosinta iar la Krems (nord-est) a fost arestata o banda care fura la comanda motociclete.

Marea masa a spargerilor are loc prin folosirea violentei (lovituri cu pumnul si piciorul, constrângere), 90% din delincventi actionând neprofesional. Restul de 10% sunt profesionisti de mare clasa, detinând know-how-ul necesar pentru a trece de dispozitivele de siguranta.

Ei stiu cum sa evite alarmele, spioneaza locul faptei si cauta obiecte de valoare sau de arta, explica Zwettler. Spargatorul “normal” cauta bani sau bijuterii, lucruri ce pot fi valorificate rapid. Cel de clasa fura obiecte de arta.

Kroger Feedback Survey is making you a winner of huge prizes learn how!

Din faptul ca spargerile au loc la Viena predominant in districtele sudice Liesing, Favoriten si Simmering se poate presupune ca delincventii urmeaza o strategie de tip hit-and-run (loveste si fugi) si se orienteaza, de-a lungul principalei cai de circulatie, catre est.

Acest lucru explica de ce in Austria Inferioara cel mai afectat este districtul Moedling sau Wiener Neustadt.
Nu se poate spune insa ca exista o specializare clara a spargatorilor. Marea parte cauta bani sau bijuterii, opineaza Zwettler.

În cazul furtului de metale vechi sunt intâlniti des delincventi unguri si slovaci, pretul la materii prime fiind ridicat, in timp ce delincventii români sunt specializati pe produse electronice si imbracaminte de marca, marfuri care in România sunt la fel de scumpe ca in Austria, la salarii mult mai mici.

Spre deosebire de Austria, in aceste tari piata neagra are o traditie mai lunga, spune criminalistul. În districtele de lux ale Vienei, precum Doebling, intâlnesti mai ales profesionisti, care stiu sa sparga un seif si ce trebuie facut cu obiecte de arta.

Bandele de acest tip provin cel mai des din Balcani, de exemplu Serbia. În spatele lor se afla niste structuri care se ocupa cu tainuirea, pentru a se putea debarasa de marfa scumpa, continua Zwettler.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.