Criza afectează diferit viaţa zi cu zi a europenilor

De mai multe luni, Europa este victima unei crize economice si financiare fara precedent. În contextul somajului in crestere, economiile statelor sunt afectate in mod diferit si, in cadrul lor, sectoarele sunt atinse inegal. Totusi, somajul explodeaza peste tot, scrie cotidianul francez Les Echos de vineri.

Actuala criza este foarte ciudata: pe de-o parte, distruge miloane de locuri de munca in toata Europa, ii saraceste pe micii – si marii – proprietari, ii ruineaza pe “baietii de aur”, atât de prosperi inainte, si, pe de alta parte, reda puterea de cumparare consumatorilor si familiilor si face din nou posibila cumpararea unui apartament sau a unei masini noi gratie primei de casare.

Întregi sectoare economice sufera de pe urma scaderii cererii interne si internationale, in timp ce altele continua sa prospere la adapostul acestui uragan. Lumea trece prin cea mai grava recesiune economica din anii 1930, insa unii afirma ca nu resimt efectele si o considera numai “virtuala”.

Sectorul imobiliar este primul care a cazut victima crizei in Spania, insa ramâne solid in Germania.
Daca Londra a fost din plin lovita de furtuna financiara care a pornit din cealalta parte a Atlanticului, Franta a avut de infruntat o furtuna mai slaba.

Somajul explodeaza totusi peste tot, economia reala fiind repede contaminata de virusul paralizant al crizei financiare.
Îngrijorarea familiilor este palpabila si teama de a-si pierde locul de munca constituie astazi, potrivit unui sondaj realizat de GfK, principala preocupare a europenilor.

Ca urmare, faptul ca ei isi ingheata cheltuielile in asteptarea unor zile mai bune este unul din reflexele cele mai raspândite in Europa.
Numai germanii par sa fie linistiti de administrarea sociala a efectelor crizei de catre cabinetul Merkel, care a facilitat recurgerea la somajul partial.

Numai sa nu fie vorba de resemnare, dupa câtiva ani de lipsuri.
Paradoxal, germanii se tem mai putin de somaj decât in timpul recesiunii trecute.

Contestatiile sociale sunt in crestere, insa conflictele sunt departe de a se radicaliza, ca in Franta.
Ei, care prin traditie se ingrijoreaza repede, se dovedesc foarte senini in timpul acestor luni dificile.

Berlinul estimeaza ca tara va inregistra o recesiune de 6% in 2009, nivel care nu a mai fost inregistrat din 1930. Cereri de ajutor in cadrul masurilor de somaj partial au fost formulate de 665.000 persoane, iar tara ar putea avea 4,6 milioane de someri pâna anul viitor.

Dar ministrul Finantelor, Peer Steinbruck, spunea intr-un interviu acordat recent cotidianului Bild ca “Moralul este mai bun decât conjunctura”.
Fara indoiala, contestatiile sociale cresc, mai ales in sectoarele foarte afectate (auto si echipamente).

Salariatii din industrie, care au facut concesii salariale la inceputul acestui deceniu pentru a restabili competitivitatea tarii, vad acum cu tristete ca statul vine in ajutorul bancilor. Dar conflictele soc iale nu sunt atât de radicale ca in Franta.

Chiar si adunarea de 1 Mai a fost slaba. Moralul germanilor pare a fi mai putin atins decât la precedenta recesiune. Potrivit unui sondaj GfK, 57% dintre ei se tem de somaj, in timp de in 2002 nivelul era de 74%.

Un alt studiu, al institutului Allensbach, arata ca 54% dintre germani nu resimt criza prin care trece intreprinderea unde sunt angajati si numai 13% cred ca situatia lor personala se va degrada. Acest relativ optimism se explica prin recurgerea la somajul partial, facilitat de guvern.

Economia spaniola a trecut intru-un singur an de la o rata de crestere pozitiva de 2,7% la o scadere de 2,9% din PIB, iar numarul de someri a sporit cu 1,3 milioane.

“Vând rinichi din motive economice”.
Diferitele anunturi, cu continut asemanator si valori cuprinse intre 45.000 si 100.000 euro, publicate pe une site Internet de bunuri de consum, au produs oarecare emotie in Spania, unde populatia credea, pâna acum, ca aceste practici se puteau intâlni doar in tarile in curs de dezvoltare.

Dupa ce a produs “imbogatiti” pe banda rulanta in ultimii cincisprezece ani, Spania isi descopera cu uimire pe “saraciti”.
Tara traieste de un an un adevarat infern.

Conform primei estimari a Institutului National de Statistica, publicate joi, PIB a marcat o scadere de 2,9%, nivel care nu a mai fost inregistrat din 1970, anul primelor calcule ale Institutului.

Între ultimul trimestru al anului trecut si primele 3 luni ale acestui an, scaderea, si ea istorica, este de 1,8%.
În perioada similara a lui 2008, Spania avea o crestere de 2,7%, iar PIB-ul Spaniei il depasea pe cel al Italiei.

Jose Luis Rodriguez Zapatero, prim ministru in acea perioada si in campanie electorala, afirma ca tara sa va juca de atunci incolo in “Liga Campionilor” economiei mondiale.

Si promitea locuri de munca 100% la sfarsitul legislaturii.
La sfârsitul lui martie 2009, Spania avea peste 4 milioane de someri, cu 1,3 milioane mai mult decât anul trecut.

Unele dupa altele, motoarele tarii au obos it. Mai intâi, sectorul constructiilor: intr-un an, aproape 700.000 de locuri de munca au fost desfiintate. Industria a fost si ea afectata, mai ales cea auto, peste 400.000 de locuri de munca fiind suprimate.

Este rândul sectorului serviciilor, care asigura 60% dintre locurile de munca, sa sufere. Finantele, ultima insula de rezistenta, incep sa se fisureze. Sunt prevazute inchideri de agentii si reduceri de personal.

Economistii estimeaza ca Spania ar putea incheia anul 2009 cu o crestere negativa de 3,5-4% si ca somajul s-ar putea cifra in 2010 la 5 milioane de persoane. Pentru moment, se observa mai degraba resemnare decât furie.

Daca multe familii britanice au inregistrat o usoara crestere a veniturilor lor disponibile, teama de ziua de mâine ii face mai degraba “furnici” decât “greieri”.

Aproape 15.000 de desfiintari de locuri de munca la British Telecom, 2,22 milioane de someri la sfârsitul lui martie, un PIB in scadere cu 1,9% in primul trimestru: vestile care vin mereu in Regatul Unit nu sunt deloc imbucuratoare.

Paradoxal, o parte din familiile britanice traieste mai bine. Scaderea spectaculoasa a dobânzii de referinta – 0,5% fata de 5% la inceputul lui octombrie – a redus costul creditului imobiliar pentru milioane de persoane care s-au imprumutat la dobânzi variabile.

Daca la inceputul lui 2008 , o familie care a imprumutat 100.000 de lire sterline platea o rata de 625 lire, la sfârsitul anului, aceasta rata scazuse la 375 lire. În acelasi timp, scaderea pretului petrolului a redus facturile la energie, iar razboiul preturilor intre Tesco, Asda si Sainsbury scade bonul la casa.

Daca exista loc de munca, situatia pare multumitoare. Dar nu pentru toata lumea e bine.

Daca scaderea dobânzilor ii avantajeaza pe cei care s-au imprumutat, aceeasi masura ii afecteaza pe pensionari. Iar piata muncii se degradeaza vazând cu ochii.

Conform unui studiu realizat de Lightspeed Research, 44% dintre salariatii britanici se tem sa nu-si piarda locurile de munca in acest an.
Aceasta ingrijorare explica de ce cresterea venitului disponibil al multor familii nu se reflecta in consum, determinând mai degraba o crestere a economiilor.

“Consumatorii nu vor sa ia hotarâri pe termen lung”, spune Justin King, directorul general de la Sainsbury. Cel de-al tre ilea distribuitor din tara is i poate freca mâinile de satisfactie, dupa o crestere a vânzarilor de 5,7% anul trecut.

În schimb, in industria auto, sectorul imobiliar, se instaleaza apatia. Nu este de mirare ca West Midlands, leaganul lui Jaguar Land Rover, este regiunea cea mai afectata, cu o rata a somajului de 9,3%, fata de 7,1% in Regatul Unit.

Ca urmare a acestei deprecieri a pietei muncii, se estimeaza ca 500.000 de persoane care au imprumuturi la banca vor avea cel putin trei luni de intârziere la rambursarea creditului; astfel, se asteapta sa se inregistreze 75.000 de preluari.

Un conac scotian din secolul al XVII-lea, care se va pune in vânzare cu 2,9 milioane de euro dupa preluare, dovedeste ca aceasta coborâre in infern poate afecta toate categoriile sociale, de la bancherii din City pâna la muncitori, trecând prin agentii imobiliari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.