Eurostat: Zona euro trece intr-o recesiune mai grava decât SUA

Produsul Intern Brut al zonei euro (EA1 6) si al Uniunii Europene (UE27) a inregistrat o scadere de 2,5% in primul trimestru al acestui an, o recesiune mai grava decât cea inregistrata de SUA, unde PIB a scazut cu 1,6% in primul trimestru, conform datelor preliminare publicate vineri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

În ritm anual, trimestrul unu 2009 comparativ cu trimestrul unu 2008, PIB al zonei euro a inregistrat o contractie record de 4,6%, iar in Uniunea Europeana PIB a inregistrat un declin de 4,4%. Comparativ, PIB al SUA a inregistrat un declin anual de 2,6% in primele trei luni ale acestui an.

Este al patrulea trimestru consecutiv in care PIB-ul zonei euro a inregistrat o contractie. Dupa o scadere modesta de 0,2% in trimestrul al doilea si al treilea al anului trecut, PIB-ul zonei euro a inregistrat un declin de 1,6% in ultimele 3 luni ale anului trecut.

Declinul de 2,5% inregistrat in primul trimestru al acestui an depaseste estimarile analistilor, care mizau pe un declin trimestrial de 2%.

Potrivit datelor preliminare prezentate de Eurostat, recesiunea a devenit un fenomen care s-a extins la intreaga Europa, afectând atât marile economii din Occident (Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda) cât si tarile emergente din Europa Centrala si de Est.

Singurele tari pentru care Eurostat nu a prezentat date preliminare sunt tarile scandinave si Polonia, insa si in acest caz estimarile sunt pesimiste.

Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei, prima economie a zonei euro, a inregistrat o contractie peste asteptari de 3,8%, in primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, de departe cea mai proasta performanta inregistrata de la reunificare in 1990.

Franta, a doua mare economie a zonei euro, a inregistrat in primul trimestru din 2009 un recul de 1,2% al Produsului Intern Brut (PIB), dupa o scadere de 1,5% in ultimul trimestru al lui 2008.

Ca urmare a scaderii PIB timp de doua trimestre consecutive Franta a intrat oficial in recesiune, definita in mod tehnic drept doua trimestre consecutive de crestere economica negativa.

Aceeasi tendinta s-a inregistrat si in mai multe tari din Europa Centrala si de Est. În Ungaria, PIB a inregistrat o scadere de 2,3% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent.

În Bulgaria, PIB a inregistrat o scadere anuala de 3,5% iar in România, pentru prima data in ultimii noua ani, PIB a inregistrat o contractie de 26% in ritm anual. În Slovacia PIB a scazut cu 5,4%, iar in Cehia PIB a scazut cu 3,4% in ritm anual.

În cazul României, conform datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 6,4%, in primul trimestru din anul 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008 si s-a redus cu 2,6% fata ultimul trimestru al anului trecut.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele 2 si 3 din anul 2008, Produsul Intern Brut a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%.

În ultimul trimestru al anului 2008, s-a inregistrat o reducere a PIB-ului fata de trimestrul trei, cu 3,4%.

În urma negocierilor cu FMI si UE, Guvernul a modificat bugetul public pe o proiectie de scadere a economiei cu 4% in 2009, dupa ce initial bugetul a fost construit pe o crestere economica de 2,5%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.