Expatriaţii la lucru: traiul în străinătate îţi dezvoltă latura creativă

Dovezile anecdotice sugereaza de mult ca poti asocia creativitatea scriitorilor si artistilor cu traiul in strainatate, dupa cum au dovedit-o vietile lui Rudyard Kipling, Pablo Picasso, Ernest Hemingway, Paul Gauguin, Samuel Beckett si altii, insa o echipa de psihologi a aratat ca exista si dovezi stiintifice in acest sens, noteaza publicatia britanica The Economist.

În articolul publicat recent in Journal of Personality and Social Psychology, William Maddux de la INSEAD, o scoala de afaceri de la Fontainebleau, Franta, si Adam Galinsky de la Kellogg School of Management din Chicago, au realizat un test pe 155 de studenti americani aflati la studii economice si 55 de studenti straini in America, pentru a le masura creativitatea.

Dându-li-se o lumânare, câteva chibrituri si o cutie cu pioneze, studentilor li s-a cerut sa ataseze lumânarea pe un avizier fara ca ceara sa se scurga pe podea, solutia corecta presupunând ca aceasta sa fie pusa in cutia cu pioneze, care, cu ajutorul acestora, era prinsa de avizier.

Rezultatele testului au aratat ca 60% din studentii care traiau sau au trait o perioada in strainatate au rezolvat problema fata doar de 42% din cei care nu au trait in alta parte decât in tara lor de origine.

Un test care a venit in continuarea acestuia a vizat 72 de studenti americani si 36 de studenti straini in incercarea de a le testa capacitatile de negociere.

Perechilor de studenti li s-a cerut sa joace rolul unei persoane care vindea o statie de benzina si care avea apoi nevoie sa obtina o slujba si al cumparatorului care avea nevoie sa angajeze personal pentru a-i conduce afacerea.

Cei 2 aveau toate sansele sa ajunga intr-un impas pentru ca celui care juca rolul cumparatorului i s-a spus ca nu isi poate permite ceea ce celui care vindea i s-a spus ca ar fi pretul sau minim.

Cu toate ace stea, in cazul in care perechea a fost alcatuita din studenti care studiau in strainatate, 70% au ajuns la un acord in care celui ce vindea statia de benzina i s-a oferit slujba de manager in schimbul unui pret mai scazut la vânzare. Atunci când negociatorii nu au trait in strainatate, nicio pereche nu a ajuns la un acord.

Pentru a verifica daca nu au descoperit doar ca oamenii creativi au mai mult tendinta de a trai in strainatate, Maddux si Galinsky au identificat si masurat trasaturi de comportament cum ar fi deschiderea la nou, cunoscute pentru prezicerea creativitatii.

Ulterior, ei au folosit variabile de control pentru a elimina astfel de factori, insa chiar si in aceasta situatie corelarea intre viata in strainatate si creativitate s-a mentinut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.