EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Liviu Voinea: PIB-ul s-a prăbuşit, nu a scăzut

0

“Putem vorbi de o scadere atunci când avem o diminuare a PIB-ului României de 1-2 puncte procentuale, dar atunci când acesta e mai mic in primul trimestru al anului in curs cu 6,4% fata de perioada similara a anului trecut, putem spune ca avem de-a face cu o prabusire a PIB-ului, nu cu o scadere!”, a declarat vineri pentru Agerpres, dr Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

“În general, primul trimestru are performante mai slabe decât celelalte si ne incadram in estimarea de crestere negativa a PIB cu minus patru la nivelul intregului an 2009. Totusi, daca in intreg anul trecut am avut o scadere a PIB de 7,1% fata de 2007, acum avem 6,4% pe un trimestru, ceea ce justifica utilizarea termenului de prabusire.

Mi-am exprimat parerea inca de anul trecut, din vara, ca România risca sa repete experienta baltica, iar in materie de prabusire a PIB-ului ne putem incadra in aceeasi categorie. O astfel de scadere abrupta se inregistreaza numai in tarile baltice.

Nu vreau sa intru in polemica acum cu cei care sunt de parere ca economia a raspuns foarte bine la masurile anticriza. Reactia oricarei economii la orice masura este o functie de timp. Nu cred ca poti lua azi o masura, iar economia sa raspunda mâine.

Oricum, in 2009 vom avea recesiune, asta este clar. Cum am spus mai sus, cred ca inca suntem in scenariul de lucru al Fondului Monetar International, nu este insa exclus ca pâna in decembrie sa avem o scadere mai accentuata decât 4%. Cu acest minus 6,4 pe trimestrul I, suntem obligati la cifre sensibil mai mici pe semestrul II.

Sa nu uitam nici ca scaderea PIB-ului va insemna sume mai mici la veniturile bugetului de stat si, implicit, sume mai mici disponibile pentru cheltuieli. Ca atare, va fi necesara o noua rectificare bugetara.

Eu nu contest ca pe luna aprilie s-ar fi putut sa existe semnale pozitive, dar imi mentin punctul de vedere ca suntem in recesiune, desi mai avem o luna si jumatate pâna la finele celui de-al doilea trimestru.

De asemenea, nu vad cum sa iesim intr-un trimestru sau doua din aceasta recesiune. Sa nu uitam ca anterioarele doua perioade de recesiune din România au durat trei ani. Daca acum ar dura numai un an si jumatate, ar fi deja o performanta”, a declarat  dr Liviu Voinea.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.