MFP propune alocarea de la buget a TVA pentru continuarea şi finalizarea programelor ex-ISPA

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a initiat un proiect de ordonanta de urgenta privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA, informeaza MFP. Modificarile vizeaza, in principal, suportarea de la bugetul de stat a sumelor reprezentând TVA aferente sumelor pentru continuarea si finalizarea proiectelor ex-ISPA.

De asemenea, proiectul de ordonanta prevede, pe lânga suplimentarea bugetelor contractelor de asistenta tehnica si supervizare, si situatia finantarii contractelor noi de asistenta tehnica si supervizare, in conditiile in care din motive obiective (extinderea sau rezilierea contractelor de lucrari) contractele existente de asistenta tehnica si supervizare nu pot fi suplimentate.

Totodata, operatorii economici din sectorul de mediu care isi exercita dreptul de deducere a TVA aferente cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor ex-ISPA au obligatia sa restituie la bugetul de stat sumele reprezentând taxa pe valoarea adaugata dedusa, a carei contravaloare a fost platita potrivit prezentei ordonante de urgenta.

Programul Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA) reprezinta un instrument de finantare nerambursabila care sprijina România in vederea alinierii standardelor de mediu si transport la cele ale Uniunii Europene.

Au fost aprobate de catre Comisia Europeana memorandumuri de finantare in valoare totala de 2,7 miliarde euro, din care aproximativ doua miliarde de euro reprezinta contributie comunitara nerambursabila.

Nerealizarea obiectivelor stabilite prin memorandumurile de finantare poate duce la neindeplinirea angajamentelor asumate de România in domeniul mediului si al transportului, cu impact negativ asupra standardelor de viata ale populatiei.

Pentru asigurarea sumelor necesare continuarii si finalizarii masurilor ex-ISPA, Ministerul Finantelor Publice a promovat OUG nr. 135/2007 prin care se aloca de la bugetul de stat fondurile necesare pentru continuarea si finalizarea proiectelor ISPA, evitându-se astfel intârzieri in implementarea acestui program, precum si evitarea posibilitatii aplicarii de corectii financiare de catre Comisia Europeana, dar pe parcursul implementarii acestui act normativ s-au constatat unele deficiente in asigurarea sumelor de la bugetul de stat.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.