Modelul economic norvegian, cel mai atractiv din lume

În timp ce ministrii de finante ai celor mai multe tari ale lumii sunt coplesiti de rezultatele negative din economie, principalul finantist al Norvegiei, dna Kristin Halvorsen, se gândeste cum sa investeasca mai bine cele 60 de miliarde de dolari pe care le detine statul.
În opinia ministrului norvegian, tocmai acum este momentul pentru a cumpara actiunile extrem de ieftine ale unor mari companii internationale, informeaza cotidianul rus Strana.

Calmul si optimismul dnei Halvorsen, cunoscuta pentru atitudinea sa sceptica fata de piata libera si “capitalismul pur”, este usor de inteles.

Având peste 300 de miliarde de dolari in Fondul National de Bunastare Sociala, o crestere economica de 3% si un profit bugetar de 11%, guvernul Norvegiei, tara cu circa 4 milioane de cetateni, nu-si prea face probleme referitor la criza economica globala.

Faptul ca Norvegia nu a fost afectata aproape deloc de cea mai profunda criza economica de dupa Marea Depresie se explica in primul rând prin modelul sau de dezvoltare economica, considera directorul Centrului pentru Europa de Nord din cadrul Institutului Europei de la Moscova, Iuri Deriabin.

Potrivit analistului rus, baza acestui model consta in aceea ca rolul determinant in dezvoltarea economica ii apartine statului.

Tocmai structurile de stat detin controlul asupra complexului energetic al tarii, care a facut din aceasta mica tara scandinava una dintre cele mai prospere tari din lume.

De exemplu, in 2008, de pe urma vânzarilor de petrol norvegienii au câstigat 68 de miliarde de dolari, aproape jumatate din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii.

Astazi, PIB-ul pe cap de locuitor al Norvegiei depaseste 52.000 de dolari, al doilea rezultat dupa Luxemburg inregistrat printre cele mai dezvoltate tari ale lumii.

Imensele zacaminte de hidrocarburi descoperite in anii 1960 in Marea Nordului sunt utilizate de statul norvegian in mod extrem de pragmatic.

“Spre deosebire de rusi, norvegienii pleaca de la ideea ca resursele naturale, petrolul si gazul nu sunt averea unor anumite companii, nici a unor anumite persoane, ci a intregii societati, iar de exploatarea lor rationala depinde viitorul tarii”, subliniaza Derabin.

Nu intâmplator, guvernului norvegian ii apartine pachetele majoritare de actiuni ale celor mai importante companii de gaz si petrol din tara, iar companiilor private, inclusiv celor straine, li se percepe un procent important din venituri.

Ocupând locul trei in lume in ceea ce priveste exportul de petrol (dupa Arabia Saudita si Rusia), Norvegia este astazi cu adevarat o mare putere petroliera.

Înca de la mijlocul anilor 1990, o parte dintre veniturile de stat provenite din vânzarile de petrol si gaz erau transferate intr-un fond special: Fondul National de Bunastare Sociala, fond ce asigura stabilitatea sociala in Norvegia.
Tocmai acest fond ii permite acum statului scandinav sa depaseasca linistit criza economica.

Potrivit lui Deriabin, actualul succes al modelului economic norvegian constituie o victorie a social-democratiei, care prevede un rol dominant al statului. “În intreaga lume, inclusiv in Rusia, este extrem de populara doctrina privind diminuarea rolului statului si implementarea legilor pietei libere.

Actuala criza economica a devenit un test pentru aceste doua doctrine si a demonstrat avantajele si perspectivele celei social-democratice”, conchide expertul rus.

Citește și
1 Comentariu
  1. 7Doors spune

    Daca acest sistem se aplica din 90 eram ca si nirvegienii.Nici acum nu e tarziu e importanta ca PARLAMENTUL sa dea o LEGE in acest sens.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.