Normele privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, publicate în Monitorul Oficial

Asigurarea facultativa a locuintei va fi incheiata numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor, potrivit normelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) privind forma si clauzele contractului de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Normele au fost publicate, joi, in Monitorul Oficial, informeaza CSA.
O persoana care detine o asigurare facultativa a locuintei pentru riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008 are obligatia ca, la data expirarii acesteia, dar nu mai târziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, sa incheie asigurarea obligatorie.

Normele au preluat o mare parte din propunerile formulate de societatile de asigurare si reglementeaza forma si continutul politei de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), suma asigurata, plata primei de asigurare, perioada de valabilitate a PAD, riscurile cuprinse in asigurare, riscurile excluse, obligatiile proprietarului unei constructii cu destinatie de locuinta etc.

În conformitate cu legislatia in vigoare, contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) si proprietarul locuintei, ceea ce inseamna ca normele mentionate vor putea produce efecte doar dupa constituirea PAID.

Potrivit normelor, contractul de asigurare obligatorie a locuintei se incheie pe durata unui an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie.

În cazul schimbarii proprietarului, persoana care instraineaza o locuinta asigurata este obligata sa inmâneze PAD-ul noului proprietar, iar acesta trebuie sa instiinteze in scris asiguratorul despre acest transfer de prorietate.

În ceea ce priveste limita de raspundere in temeiul PAD, normele prevad ca dupa fiecare dauna provocata locuintei in perioada de valabilitate a contractului prin producerea oricarui eveniment asigurat, suma asigurata se micsoreaza pentru restul perioadei de asigurare cu suma platita drept despagubire, asigurarea continuând cu suma as igurata ramasa.

Aceasta inseamna ca suma asigurata obligatoriu reprezinta limita maxima a despagubirilor totale ce pot fi platite de catre PAID in temeiul unui contract, in perioada de valabilitate a acestuia, indiferent de numarul si cuantumul daunelor produse in aceasta perioada.

În cazul in care se incheie mai multe PAD-uri pentru aceeasi locuinta si acelasi an de asigurare, va fi valabila cea dintâi PAD incheiata, celelalte PAD-uri anulându-se, cu restituirea primelor de asigurare de catre PAID.

Normele nu ingradesc dreptul de a fi contractata si o asigurare facultativa a locuintei, dar aceasta va fi incheiata numai pentru sume care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu si/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor.

În cazul in care, pe lânga asigurarea obligatorie, exista si o asigurare facultativa pentru aceeasi locuinta, despagubirea se va plati mai intâi din asigurarea obligatorie, pâna la concurenta sumei asigurate obligatoriu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.