Profilul adolescentului sinucigaş

Adolescentii sinucigasi sunt de obicei agresivi si sufera de o forma de psihopatologie. La fiecare sinucidere “reusita”, se produc in medie 8 sau 25 de tentative.

Majoritatea acestor tineri au un caracter impulsiv si agresiv , manifestând depresie, anxietate sau alta tulburare psihica. În general fac abuz de alcool sau de alte substante.

Acestea sunt in mare trasaturile de caracter ale adolescentilor care sfârsesc prin a-si lua viata, noteaza ziarul El Mundo.

Sinuciderea este a treia cauza de deces in rândul tinerilor cu vârste cuprinse intre 11 si 18 ani din SUA, cu precizarea ca baietii sunt mai predispusi decât fetele sa-si ia viata.

De exemplu, “intre 10 si 14 ani, rata sinuciderilor la baieti este de trei ori mai mare decât in rândul fetelor; intre 15 si 19, este de 5 ori mai mare si chiar de 10 ori in categoria de vârsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani”, afirma David Shaffer, profesor de Psihologie si Pediatrie la Universitatea din Columbia (New York).

Shaffer, unul din specialistii care a studiat aceasta problema, recunoaste ca “tinerii inainte de a ajunge la pubertate stiu deja cum sa-si puna capat vietii, dar nu trec la actiune.

Totusi, când ajung la adolescenta ideea sinuciderii devine mai frecventa ca si fenomenul autoleziunii”.

Taieturile, mai ales pe brate, este o forma de autoleziune. “Intentia nu este de a muri, ci de a se elibera de tensiune si a se simti apoi mai bine. Multi interpreteaza gestul drept tentativa de sinucidere, dar nu este asa”, spune expertul.

Cifrele pe care le avanseaza doctorul Shaffer sunt cutremuratoare: “15% dintre tineri au idei grave de sinucidere si intre 8% si 10% au incercat deja sa-si ia viata”.

Potrivit specialistului, identificarea adolescentilor si tinerilor tine in primul rând de verificarea problemelor lor mintale.

“Se stie ca 68% dintre tinerii cu depresie nu fac tratament medical si ca 80% dintre cei care au la activ o tentativa de sinucidere nu sunt supravegheati medical.

Verificarea sistematica atât in licee cât si cu ajutorul consultarilor medicale ajuta la identificarea celor care au o patologie ori sunt predispusi la sinucidere”, este de parere medicul.

Profesorul Shaffer este autorul testului “TeenScreen Schools and Communities” (Testare a Adolescentilor din Licee si Comunitati): un test informatizat care se face in doar zece minute si care a fost introdus in 35 din cele 41 state americane care au programe de prevenire a sinuciderilor.

Au fost astfel detectate cazuri de depresie, anxietate, abuz de alcool si substante, gânduri sinucigase si dereglari de comportament.

Testul nu su stabileste un diagnostic, dar in cazul in care se intuieste problema se recomanda elevului sa aiba o intâlnire cu un specialist.

Mai multe caracteristici ale sinuciderii sunt cele care fac referire la caracterul impulsiv al tinerilor care vor sa-si ia viata, lipsa de control asupra emotiilor sau o incarcatura mare de stres.

“Exista intotdeauna un factor declansator, la fel cum in majoritatea cazurilor, tinerii se ascund de parinti si nu spun nimanui care le sunt intentiile”, explica profesorul.
Trebuie luat in calcul si consumul de alcool sau de alte substante. “Doua treimi din tinerii cu vârste intre 17 si 19 ani se sinucid daca fac abuz de alcool”.

Expertul avertizeaza si asupra factorului mass-media, care trebuie sa fie retinute in publicarea unor cazuri ce pot fi luate drept exemplu. El noteaza astfel ca, dupa sinuciderea lui Marylin Monroe cazurile de suicid s-au multiplicat in rândul tinerilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.