Republica Moldova: “Cherchez la femme!”

“Cherchez la femme!”, sub aceasta lozinca s-a desfasurat sedinta in plen a Comitetului Central al Partidului Comunist al Republicii Moldova, in timpul careia a fost luata “o decizie istorica”: comunistii au propus-o drept candidat la presedintia tarii pe Zinaida Grecianii, fostul premier.

Daca la 20 mai Zinaida Grecianii va fi sprijinita de cel putin 61 de parlamentari, ea va deveni prima femeie presedinte al unei tari din Comunitatea Statelor Independente (CSI), subliniaza cotidianul rus Izvestia.

Aparent, Grecianii este exact opusul unei alte femei politician din spatiul ex-sovietic, al Iuliei Timosenko. Grecianii, pe care tovarasii de partid au supranumit-o “Contabilul”, urmeaza cu strictete moda comunista: ea prefera costumele clasice si coafura “stil secretar de partiď, spre deosebire de imaginea “printesei portocalii”, care a adoptat stilul “etnic”. Însa, ambele doamne, care si-au asumat obligatiile de premier, au un element comun: mâna de fier.

Comunistii sunt convinsi ca vor obtine cele 61 de voturi necesare pentru aprobarea candidaturii lor, deoarece profesionalismul Zinaidei Grecianii ar fi apreciat atât de comunisti, cât si de opozanti, noteaza Izvestia.

Ministrilor moldoveni le place sa glumeasca: Grecianii are un “caracter siberian”.

Într-adevar, Zinaida Grecianii s-a nascut in orasul siberian Tomsk, unde in 1945 fusesera deportati parintii sai, considerati de puterea sovietica drept “nesiguri (in ceea ce priveste atasamentul fata de regimul sovietic), care au trait in timpul razboiului pe un teritoriu ocupat”. Când fetita a implinit un an, familia s-a putut intoarce acasa.

Cotidianul rus a reusit sa afle câteva informatii despre viata privata a fostului premier. Sotul Zinaidei Grecianii lucreaza la o firma particulara, fiul este casatorit, iar fiica este studenta. Pâna nu demult, Zinaida Grecianii a locuit in apartament, iar de curând s-a mutat intr-un complex nou de locuinte.

Potrivit sotului, Zinaida Grecianii este o buna gospodina, gateste foarte bine – adevarat, doar la sfârsit de saptamâna. Cel mai bine ii reusesc placintele cu carne sau cu brânza.

Zinaida Grecianii are si un hobby: cultiva cactusi, ceea ce nu inseamna insa ca Zinaida Grecianii este o fire acida. Ea este considerata un “excelent conducator tehnic, care stie sa conduca o echipa”, noteaza in final Izvestia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.