Silvio Berlusconi va susţine South Stream doar în vorbe

Concernul rus Gazprom va semna vineri, la Soci, acorduri privind realizarea proiectului South Stream cu grupurile energetice din Bulgaria, Grecia, Serbia, dar nu si cu Italia, in pofida prezentei in statiunea rusa de la Marea Neagra a premierului italian Silvio Berlusconi, scrie vineri cotidianul rus Kommersant.

Ziarul adauga ca Rusia poate da in sfârsit un raspuns Europei la planurile acesteia de a construi gazoductul Nabucco.

Premierul rus Vladimir Putin se va intâlni vineri la Soci cu omologul sau italian Silvio Berlusconi si ei vor anunta impreuna inceputul realizarii proiectului ruso-italian South Stream.

Gazprom va semna acorduri core spunzatoare cu compania bulgara Bulgarian Energy Holding, cu cea greaca DESFA, cu cea sârba Srbijagas, dar nu si cu grupul italian ENI, mai scrie Kommersant.

În pofida prezentei premierului Berlusconi la Soci, Italia ramâne o veriga slaba a proiectului, ENI creând mereu tensiuni si având intotdeauna ceva impotriva, noteaza cotidianul.

În acest context, intre Gazprom si ENI va fi semnat nu mult asteptatul acord, ci un document intermediar, un fel de completare la Memorandumul cu privire la realizarea proiectului.

Ca o intarire a succesului Rusiei in “razboiul gazului cu Europa”, alaturi de semnarea celor 3 acorduri se adauga vizita pe care urmeaza sa o efectueze la Moscova premierul Recep Tayyip Erdogan al Turciei, un participant-cheie la proiectul Nabucco.

Kommersant aminteste ca purtatorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, declara joi ca, o data cu semnarea acestor acorduri, Rusia va raspunde prin pasi concreti la declaratiile facute la summitul energetic de la Praga.

Daca ziarul Kommersant pune accentul pe atitudinea Italiei fata de South Stream, pentru guvernul rus importanta intâlnirii de vineri de la Soci sta indeosebi in semnarea acordului cu Bulgaria, tara implicata si in proiectul Nabucco.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvânt al premierului rus Vladimir Putin, a anuntat vineri, potrivit Interfax, ca Gazprom va semna vineri, la Soci, acorduri cu Bulgaria, Grecia, Serbia si Italia, in special cu compania energetica bulgara (Bulgarian Energy Holding), pentru construirea unui tronson bulgar de 700 km din proiectul rus South Stream pentru tranzitarea gazelor naturale ruse.

Acest acord a fost parafat la 28 aprilie cu ocazia vizitei premierului bulgar Serghei Stanisev la Moscova (vizita ce a urmat boicotarii forumului energetic de la Sofia de catre Vladimir Putin), desi nu toate divergentele legate de traseul gazoductului pe teritoriul Bulgariei au fost depasite.

“Acordul ce va fi semnat vineri la Soci are o importanta deosebita. Negocierile privind traseul conductei pe teritoriul bulgar vor continua”, indica joi un reprezentant al companiei energetice bulgare, citat de Interfax.

Într-un articol aparut joi in ziarul bulgar Trud, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov declara ca realizarea proiectelor privind asigurarea securitatii energetice fara participarea Rusiei este imposibila.

“Si Nabucco si South Stream sunt necesare pentru securitatea energetica europeana, tinând cont de cresterea prognozata a consumului de gaz pâna si dupa anul 2025”, aprecia presedintele Parvanov, adaugând insa ca “South Stream trebuie sa ocupe un loc cuvenit in planurile Uniunii Europene”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.