Soarele este profitabil: sursă de energie şi de economii

Cum sa reduci factura de electricitate si sa participi in acelasi timp la protectia naturii datorita soarelui, se intreaba ziarul belgian La Libre Belgique. Promotorii utilizarii energiei solare vor raspunde ca este suficient sa se investeasca in instalarea de panouri solare pe acoperis.

A doua editie a “European solar days” se va derula in mai multe tari din Europa, de la 17 la 22 mai.
Pentru prima data, Belgia participa la aceasta manifestare, prin Belsolar, federatia profesionala pentru energia solara termica.

Mai multi instalatori isi vor deschide in acest scop portile celor care vor sa le cunoasca infrastructurile (lista participantilor se afla pe site-ul www.belsolar.be).

Este o ocazie de a afla mai multe despre o sursa de energie gratuita si care permite acumularea de câstiguri substantiale.
Conform federatiei profesionale, numarul anual de instalari de panouri solare a crescut cu mai mult de 40 %, in 2008, iar previziunile pentru 2009 indica 20 % de captatoare solare instalate in plus.

Într-adevar, in Valonia s-a lansat planul “Soltherm”, care permite acordarea unei subventii de investitie pentru instalarea de panouri solare termice. Pentru familii, Regiunea valona propune un ajutor de 1.500 de euro pentru orice instalare pe o suprafata de 2 m2-4 m2.

Peste aceasta suprafata, subventia se mareste cu 100 de euro pe m2 pâna la plafonul de 6 000 de euro. Ea poate, de altfel, sa se cumuleze cu cea acordata de unele comune sau provincii.

“Cumulul cu orice subventie este autorizat cu conditia ca valoarea totala primita sa nu depaseasca 75 % din valoarea totala a investitiei. Preturile actuale ale panourilor solare pornesc de la 4.000 de euro.

Suprafata necesara de captatoare solare poate fi usor incorporata pe fiecare acoperis. Pentru o familie medie de patru persoane, este suficient sa se instaleze 3 m2”, conform Belsolar. Investitia genereaza si o reducere a impozitului de 40 % pentru particulari.

Chiar daca Belgia nu este campioana la zile insorite, un metru patrat de captatoare solare poate produce anual 500 kWh. Conform federatiei, un panou solar de 3 m2 poate permite reducerea consumului de energie conventionala cu 60 % pentru obtinerea apei calde.

Combinând diferitele subventii, investitia se amortizeaza in 5 sau 10 ani.
Razele solare sunt, de asemenea, o sursa de energie electrica datorita panourilor fotovoltaice.

Pentru a promova acest sector si a stimula consumatorii ca sa opteze pentru aceasta energie durabila, guvernul valon a elaborat planul “Solwatt”, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008. Subventia regionala pentru investitie se ridica la 3.500 de euro pentru familii, independenti si intreprinderile foarte mici.

La aceasta se adauga reducerea fiscala prevazuta si certificatele verzi (CV) pe care le primesc familiile care au efectuat aceste lucrari.
Pretul mediu al unui CV pe piata este de aproximativ 90 de euro.

Planul “Solwatt” acorda 7 CV pe megawaťora (MWh) produs de orice instalatie de o putere de 5 MW si 5 CV pentru 10 MW. La 31 aprilie 2009, erau 4.573 instalatii solare fotovoltaice in Valonia, cu o putere totala de 16 MW si o productie de 13.000 MWh, ceea ce corespunde echivalentului consumului a 3.550 de familii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.