Tonul se înăspreşte între India şi Elveţia în jurul unui misterios cont de 8 miliarde de dolari

Berna acuza New Delhi ca a trimis documente false, dar autoritatile indiene neaga orice manipulare, potrivit ziarului elvetian Le Temps. Realitate sau imaginatie, averile indiene ascunse in bancile elvetiene au redevenit un subiect fierbinte, in pofida faptului ca s-a terminat campania electorala pentru scrutinul parlamentar, ale carui rezultate vor fi publicate sâmbata.

Guvernul indian a respins miercuri, 13 mai, printr-un comunicat de presa, acuzatiile conform carora ar fi trimis documente false la Berna pentru obtinerea de informatii privind contul bancar al unui resortisant indian.

Este vorba de Hasan Ali Khan, om de afaceri si crescator de cai din orasul Pune, lânga Bombay.

New Delhi nu putea, intr-adevar, sa ramâna nepasator, si pe drept. Întrebat de canalul indian de televiziune CNN-IBN, purtatorul de cuvânt al Ministerului public al Confederatiei, Folco Galli, a confirmat ca Berna nu a raspuns cererii de informare facuta pe baza unor documente false.

Acesta a adaugat ca autoritatile indiene trebuie, de asemenea, sa dovedeasca, inainte de a solic ita ajutor judiciar, ca orice suma de bani care se afla in Elvetia provine dintr-o sursa ilegala.

Foiletonul a inceput in 2006, atunci când fiscul indian a declansat razboiul impotriva evaziunii fiscale si a depistat trei evazionisti fiscali, dintre care Hasan Ali Khan. Cu ocazia unei descinderi la ferma acestuia, in ianuarie 2007, politia ar fi descoperit documentele respective.

Este vorba, in special, de o scrisoare din 2006 care poarta semnatura lui Marcel Rohner, care era atunci sef al departamentului de administrare a averilor din cadrul bancii UBS, la Zurich.

În esenta, acesta autorizeaza retragerea a 6 miliarde de dolari de catre titularul contului. Aceasta scrisoare adauga ca suma restanta, 2,04 miliarde de dolari, nu poate fi eliberata inainte de 15 ianuarie 2007.

De asemenea, extrasele de cont bancare confiscate ar indica transferuri de bani intre Hasan Ali Khan si un negustor de arme saudit. Aproape 300 de milioane de dolari ar fi tranzitat Zurich, New York si Insulele Virgine britanice.

Hasan Ali Khan a scapat atunci de urmarirea politiei, dar a fost totusi arestat in decembrie 2007.
În ianuarie, justitia i-a refuzat acestuia eliberarea conditionata.

Tocmai in aceasta perioada autoritatile indiene au demarat procedurile de solicitare de informatii de la Berna.
În pofida unui raspuns negativ, omul de afaceri este acuzat de frauda si de evaziune fiscala masiva de catre justitia indiana.

“Este nedrept sa acuzi guvernul ca a falsificat documentele trimise in Elvetia. El a trimis strict aceleasi documente care au fost confiscate in 2007, adauga comunicatul guvernamental de miercuri. Hasan Ali Khan a fost inculpat pe baza acelorasi documente.”

Comunicatul lasa sa se inteleaga ca Berna s-a aratat putin cooperanta in legatura cu acest dosar.
Este a doua oara in mai putin de o luna ca piata financiara elvetiana este tinta atacurilor in India.

În cadrul campaniei electorale, principalul partid de opozitie, Bharatiya Janata Party (Partidul Poporului Indian), a facut din aceasta calul de bataie.

Lal Krisna Advani, liderul partidului si candidat la postul de premier, daca partidul sau va câstiga alegerile, a afirmat ca actuala criza economica impune planuri masive de relansare pentru a crea locuri de munca si stimula consumul.

Pentru a le finanta, el doreste “repatrierea miliardelor de dolari pe care indienii le-au ascuns in bancile elvetiene si in alte paradisuri fiscale”, conchide ziarul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.