Afacerile în Roman: „În afară de elevi, care aduc venituri barurilor, nu mai avem nimic în acest oraş”

Criza economică, activitatea redusă din domeniul industriei, precum şi lipsa forţei de muncă tânără sunt trei dintre marile probleme ale Romanului, în opinia oamenilor de afaceri care închiriază spaţii comerciale firmelor.

În ultimele luni, zeci de astfel de spaţii au rămas pustii, cu toate că preţul chiriilor a scăzut la jumătate faţă de cel înregistrat anul trecut. Un spaţiu comercial poate fi cumpărat acum în Roman şi cu 35.000 de euro, în zona centrală. Tot în centrul oraşului, acestea se închiriază şi cu 8-10 euro pe metrul pătrat. Nici previziunile pentru perioada următoare nu sunt îmbucurătoare, în opinia înpreprinzătorilor privaţi romaşcani.

.

Scăderea încasărilor, vinovată de moartea afacerilor romaşcanilor

Omul de afaceri Lucian Grecu este de părere că principala cauza pentru care firmele au tras obloanele o reprezintă scăderea drastică a încasărilor.

„Fiind criză economică, afacerile au parametri mai slabi decât în anii precedenţi. Noi am avut o politica mai flexibila faţă de chiriaşi, în ultimele luni. Am discutat punctual cu fiecare starea afacerii, am realizat evaluări stricte, individuale şi am făcut o serie de compromisuri în privinţa scăderii preţului chiriei. Cu toate acestea, unele firme şi-au oprit activitatea. Cauza principală a fost scăderea încasărilor, fenomen care a afectat în special patronii cu imprumuturi mari sau cu alte obligaţii financiare”, a afirmat Lucian Grecu.

„Pe piaţa internaţională au apărut deja semnale pozitive: criza economică a atins deja punctul maxim, deci afacerile ar urma să se redreseze în perioada următoare. Totuşi, ca după orice perioada de boală, va urma o perioadă de convalescenţă, în care oamenii de afaceri vor fi rezervaţi în ce priveste cheltuielile”, a mai spus Lucian Grecu.

O soluţie pentru revenirea din criză a Romanului este, în opinia omului de afaceri Dumitru Ouatu, revigorarea sectorului de producţie industrială şi angajarea tinerilor în acest domeniu.

Problema, în Roman, este că nu avem forta de muncă tânără, care să şi consume, dar să şi producă. Tinerii sunt plecaţi în străinătate, iar noi nu mai avem industria, care este motorul economiei. În afară de elevi, care aduc venituri barurilor, nu mai avem nimic în acest oraş. Pensionarii reduc cheltuielile mâncând mai puţin sau cârpind o haină pe care o au în dulap. Automat, vânzările magazinelor scad. Trebuie să înfiinţăm fabrici la Roman, să angajăm tineri, să îi aducem înapoi acasă pe cei aflaţi acum în străinătate şi să le oferim locuri de muncă. Până când ne vor veni oamenii înapoi să înregistreze producţie, acest oraş nu are şanse de a-şi reveni, din punct de vedere economic”, a spus Dumitru Ouatu.

Continuarea în Ziarul de Roman

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.