Ce s-a schimbat în criteriile de acordare a creditelor

– În numai câteva luni, băncile au schimbat semnificativ profilul clientului căruia îi acceptă dosarul de credit. Multe bănci din România, de exemplu, au ridicat vârsta minimă de acordare a creditului.

Vârsta minimă de acordare a urcat până la 25 de ani în cazul creditelor ipotecare de la Millenium şi Alpha. În plus, angajaţii firmelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul imobiliar sau în construcţii (sectoare considerate instabile în această perioadă), au şanse foarte mici de a obţine credite.

„Analiza privind acordarea creditului va ţine cont de elemente precum: vârsta (preferabil 24-45 de ani), starea civilă (preferabil persoană căsătorită), studii universitare, calitatea de proprietar al locuinţei de reşedinţă şi vechimea la adresa curentă, statutul de angajat în cadrul unei instituţii de stat sau într-o firmă cu peste 20 de angajaţi, vechimea totală în muncă de minim 2-3 ani, venituri constante de peste 1.200 lei şi istoricul bancar”, a declarat Roxana Gavrilă, director de comunicare şi marketing în cadrul Credit Team.

Brokerii spun că majoritatea băncilor adaugă un bonus la punctajul dosarului depus pentru credit dacă persoana respectivă are sau a luat, la un moment dat, un împrumut de la acea bancă. Principala condiţie este, evident, ca ratele la acel credit să fie sau să fi fost plătite la timp.

Căderea pieţei imobiliare şi problemele din sectorul construcţiilor au determinat unele bănci să fie foarte reticente în a acorda credite angajaţilor din aceste domenii.

„Angajatorul nu este acceptat (şi, ca urmare, dosarul de credit este respins), dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul imobiliar sau în construcţii, sectoare considerate instabile în această perioadă. Mărimea companiei angajatoare este de asemenea un element important în scoringul băncii”, a precizat Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone.

În ceea ce priveşte salariul minim acceptat, acesta diferă de la o bancă la alta, de exemplu de la 150 de euro în cazul Raiffeisen la aproape 300 de euro pe lună la RBS, cea mai importantă condiţie fiind ca persoana care vrea credit să fie angajată cu normă întreagă. (V.R.)

Continuarea în Gândul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.