Centrul Expoziţional Moldova mai „înghite” încă 200.000 de euro

– Cu toate că edificiul Centrului Expoziţional „Moldova” este abia la stadiu de schelet din beton, Asociaţia Nova Construct în consorţiu cu compania CONEST SA solicită o prelungire cu patru luni a termenului de execuţie. Mai mult, s-a realizat şi „performanţa” de a depăşi valoarea iniţială a proiectului (circa 10 milion de euro), cu aproximativ 200.000 de euro.

.

De vină au fost declarate noile coduri de proiectare introduse, anul trecut, în domeniul construcţiilor, care i-au luat prin surprindere pe proiectanţi şi pe constructori.

„A fost o modificare introdusă în timpul jocului, cum se spune, la care a trebuit să ne adaptăm din mers. Concret, a trebuit să creştem încărcătura de beton şi armătură ceea ce a dus la majorarea costurilor de execuţie şi la întârzieri. Drept urmare, nu se va putea respecta termenul de finalizare, luna august a anului curent, şi vom solicita o extensie de patru luni. Sperăm ca până la finele lui 2009 să declarăm lucrările închise”, a afirmat Marius Tănase, responsabilul de proiect din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi.

Acesta a menţionat că diferenţa de finanţare nu se cunoaşte cu exactitate, la ora actuală, întrucât se va încerca reducerea cheltuielilor în etapele ulterioare de execuţie.

„În orice caz, o parte din costurile lucrărilor exterioare va fi asigurată de Consiliul Judeţean, pe lângă contribuţia locală, de 1,7 milioane euro, prevăzută în proiect. De asemenea, avem la îndemână Ordonanţa nr. 161/2008 care asigură sprijinirea autorităţilor locale în vederea finalizării proiectelor PHARE de infrastructură mare, aşa cum este şi Centrul nostru de la Iaşi”, a precizat Tănase.

Simirad se vede, deja, ctitor al piramidei din CUG

Vizita de lucru pe şantierul din CUG, întreprinsă, luni, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constantin Simirad a demarat cu stângul.

Consorţiul internaţional de construcţii care realizează Centrul Expoziţional, pur şi simplu, nu avea în dotare o cască de protecţie suficient de mare pentru a încăpea pe capul şefului CJ Iaşi. Cu toate acestea, Constantin Simirad a avut numai cuvinte de laudă la adresa edificilui, care speră să-şi dovedească utilitatea, în timpul mandatului său. „Va fi o bijuterie în domeniu, unică în Iaşi şi Moldova. Chiar dacă va trebui să suplimentăm alocările financiare, o vom face cu plăcere pentru că este pentru o construcţie care vă dăinui secole”, a rostit Simirad.

Cu toate că proiectul a fost realizat şi aprobat de Uniunea Europeană, în timpul mandatului predecesorul său, Lucian Flaişer, fostul ambasador a lăsat să se înţeleagă că doreşte să rămână în amintirea ieşenilor drept ctitor al clădirii sub formă de piramidă de pe fosta platformă industrială.

„După terminarea clădirii va trebui să aducem un administrator priceput pentru ca investiţia să se amortizeze şi să înceapă să producă bani cât mai repede. Mă apucă groaza numai când mă gândesc la costurile cu încălzirea pentru trei corpuri de clădire imense”, a afirmat preşedintele CJ Iaşi.

Acesta a precizat că va avea grijă ca administrarea Centrului Expoziţional să fie dată în seama unei firme cu experienţă în organizarea de târguri şi expoziţii mari, de amploare. „Nu vreau să se întâmple ca la Tehnopolis, care s-a dovedit a fi o afacere extrem de proastă. Nici acum nu şi-a scos banii. Nu ştiu ce firme au fost găzdiute acolo, cert este că administrarea lasă de dorit”, a declarat Constantin Simirad.

Circa 6.000 mp pentru târguri şi expoziţii

Lucrările la proiectul finanţat de Uniunea Europeană a fost demarat în luna ianuarie anul trecut.

Volumetria Centrului Expoziţional „Moldova” Iaşi este concepută din trei corpuri de clădire ce se articulează printr-un joc de înălţimi şi forme. Aria desfăşurată construită depăşeşte 10.000 mp, din care aproximativ 6.000 mp vor reprezenta spaţii expoziţionale, iar 640 mp, săli de conferinţe.

La demisol şi în curte vor fi amenajate 211 locuri de parcare. Corpul A, ce va adăposti pavilionul expoziţional principal, este conceput pe trei niveluri. Corpul B, cu dispunere în paralel cu strada Nicolina, se va despăşura pe un demisol, parter şi etaj. Tot trei niveluri va avea şi Corpul C care va servi drept spaţiu administrativ şi sală de şedinţe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.