Grecii şi austriecii scot bani din ţară. Bancherii sunt luaţi la întrebări

Comisia Europeana si Fondul vor garantii ca bancile reiau creditarea dupa ce Romania s-a imprumutat cu 20 de miliarde de euro. Marti, la Bruxelles, Comisia Europeana si FMI cheama din nou la raport principalele grupuri bancare straine prezente in Romania pentru a le cere sa respecte si sa intareasca angajamentul de mentinere a finantarilor asumat la sfarsitul lui martie la Viena.

Dupa mai bine de o luna, bancile nu dau semne ca sunt gata sa reia creditarea, intarziind reducerea dobanzilor, desi BNR incepe sa le elibereze bani din rezervele minime obligatorii.

Cel putin pana la 31 martie bancile straine mai mult au retras bani din Romania decat sa suplimenteze finantarile pentru atenuarea efectelor crizei.

Grupurile grecesti, care controleaza 30% din piata prin Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Emporiki, Marfin si ATE Bank, au scos nu mai putin de 1,64 mld. euro din septembrie 2008 pana in martie 2009, conform unor date prezentate de Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR.

Austriecii, cu o cota de 24% detinuta prin Erste, Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Tiriac, au retras 652 mil. euro.

In schimb, grupul francez Societe Generale a acordat BRD finantari suplimentare de 722 mil. euro. Retragerile derulate de principalele grupuri straine au insumat aproape 2,3 mld. euro, in timp ce finantarile noi doar 918 mil. euro.

Continuarea în Ziarul Financiar

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.