EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Ilie Sârbu: APIA nu e funcţională

0

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat sâmbata, la Slatina, ca Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) nu este inca functionala, mentionând ca cele câteva luni de zile de când este in Guvern nu au fost de ajuns pentru ca functionarea APIA sa ajunga la nivelul dorit.

“Agentia de Plati nu e functionala, insa in câteva luni de zile nu aveam ce sa facem mai mult. Este adevarat ca aceasta structura nu a functionat de la inceput bine nici in alte tari. Nemtii mi-au spus ca si la ei au trecut 9 ani pâna ca Agentia de Plati sa functioneze cum trebuie. Aceasta agentie e o povara in plus pe umerii agricultorilor din cauza birocratiei. Noi trebuie sa simplificam birocratia. Acum oamenii trebuie sa depuna adevarate dosare pentru a obtine orice fel de plati” a spus ministrul.

Ilie Sârbu a precizat ca pentru o mai buna intelegere a probleme lor referitoare la Agentia de Plati va consulta experti straini, având in vedere ca a solicitat sprijinul unor asemenea experti din tarile europene.

“Noi tot timpul, si in guvernarea trecuta, am beneficiat de experti si specialisti pe probleme europene de la Uniunea Europeana, dar din pacate nici un ministru nu a discutat cu acesti experti, ei au fost tinuti undeva la parterul ministerelor, nu au fost consultati. Eu incerc sa colaborez cu ei, i-am luat pe acesti specialisti si i-am adus lânga mine” a spus ministrul Agriculturii.

Ministrul a adaugat ca in opinia sa “cel mai mare dusman al agriculturii românesti este abundenta de produse de pe piata, iar consumatorul cumpara cu ochii, nu tine cont de unde un anumit produs, ci la cum se prezinta”.

Sârbu a mentionat ca o alta problema e imbatrânirea populatiei ce se ocupa cu agricultura si o mentalitate neadaptata noilor realitati generate de apartenenta la UE.

“Dintre cei care fac agricultura, segmentul de oameni in plina forta de munca este de numai 23%, restul fiind ori navetisti care fac agricultura la sfârsit de saptamâna si apoi pleaca la oras, ori vârstnici care nu mai pot face agricultura performanta si pe care nu ii mai poti schima in privinta mentalitatilor. Stiti ca aproape totdeauna dupa ce le vorbesc oamenilor din mediul rural de diferitele probleme ale agriculturii la sfârsit ma intreaba ce le dam, le mai dam motorina in plus, sau alti bani drept subventii?” a aratat ministrul Ilie Sârbu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.