Peste 130.000 de firme vor fi declarate inactive

– Circa 131.000 de firme care nu şi-au respectat obligaţiile către stat vor fi declarate inactive şi li se va retrage codul de plătitor de TVA, a declarat azi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar

„Din cele aproximativ 672.000 de firme, 131.000 de firme nu şi-au respectat obligaţiile declarative. Nu plătesc impozite şi taxe, prin faptul că nu le declară. Aceste societăţi vor fi declarate inactive şi se vor retrage codul de plătitor de TVA”, a spus Blejnar.

ANAF va publica pe site-ul instituţiei firmele declarate inactive, pentru a preîntâmpina furtul de identitate la evaziunea fiscală în domeniul TVA. „Până acum, aceste firme figurau doar pe o listă, în Monitorul Oficial. Acum vor fi publicate pe site, cu motor de căutare, ca la Google”, a spus Blejnar.

Citeste si:  Zona euro se va dezintegra sau va ieşi întărită din criză

Blejnar a precizat că au fost introduse trei criterii pentru ca o firmă să fie declarată inactivă – nu funcţionează la sediul social declarat, nu au depus declaraţiile de impozite la cel puţin două termene (şase luni) şi se sustrage de la controlul fiscal.

El a arătat că măsura este reglementată prin Ordonanţa Guvernului 92/2003, urmând ca în „zilele următoare” să fie publicată în Monitorul Oficial.

Preşedintele ANAF a subliniat că fraudele în domeniul TVA la comerţul intracomunitar, în întreaga Europă, au un nivel alarmant.

Citeste si:  BUZĂU - lista agenţilor economici declaraţi inactivi (martie 2011)

‘Este un carusel al TVA-ului în întreaga Europă. În România există reţele specializate’, a mai spus Blejnar.

În primele patru luni din 2009, Garda Financiară a monitorizat 13.680 de operaţiuni intracomunitare, iar 214 agenţi economici au fost daţi în consemn, pentru că sunt de negăsit, a precizat comisarul general adjunct al GF, Gabriel Cărbunaru, care a adăugat că prejudiciile depăşesc 134 milioane lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata