TVA pentru importurile din UE se va plăti lunar

– Firmele care vor cumpăra produse din statele UE vor plăti lunar, începând chiar din mai, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) aferentă acestor operaţiuni, şi nu trimestrial, ca până acum.
Oficialii guvernamentali suţin că această măsură a fost luată pentru a combate evaziunea, în timp ce analiştii economici susţin că adevăratul motiv îl reprezintă lipsa acută de bani a guvernului.

.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, susţine că această măsură, care va deveni operaţională începând cu 25 mai, va conduce la dezorganizarea reţelelor specializate în fraude privind TVA.

Citeste si:  Deficitul bugetar în 2009: 7,2% din PIB

Frauda în domeniul intracomunitar este alarmantă în întreaga Europă. E un carusel care pleacă din Marea Britanie şi se opreşte la Constanţa. Şi în România există reţele specializate”, a declarat Sorin Blejnar, citat de Mediafax.

Analiştii economici contrazic motivaţia oficialilor guvernamentali privind modificarea modului de plata a TVA pentru importurile din UE. „Această motivaţie nu îşi are rostul. Poţi la fel de bine să faci evaziune atât trimestrial, cât şi lunar. Din acest punct de vedere, lucrurile cred că sunt foarte clare. Pe de altă parte, adevarătul motiv îl constituie nevoia de lichidităţi. Pur şi simplu nu mai au bani, iar plata lunară a TVA aduce în contul Ministerului de Finanţe banii mai repede”, a declarat pentru CAPITAL Online analistul economic Dragoş Cabat.

Citeste si:  Femei românce care au făcut pionierat (III)

Articolul integral în Capital

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata