“Poliţist, adjectiv”, un film focalizat pe natura capricioasă a legii

Dupa ce filmul sau “A fost sau n-a fost?” a câstigat premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul de la Cannes, in 2006, si al doilea lungmetraj al regizorului român Corne liu Porumboiu – “Politist, adjectiv” – a fost selectionat pentru Cannes, in sectiunea “Un Certain Regard”.

Departe de a fi genul de artist care are un singur mare succes, Porumboiu confirma promisiunea legata atât de noua cinematografie româneasca, cât si de propriul sau statut de autor de rang mondial; daca unii dintre specialisti au criticat dur câteva dintre titlurile intrate in competitie la Cannes, “Politist, adjectiv” a intrat in rândul favoritelor, scrie site-ul de specialitate indiewire.com.

Cristi (personaj interpretat de Dragos Bucur, care a jucat si in scurtmetrajul lui Porumboiu “Visul lui Liviu”), un tânar politist, urmareste un student a carui casa este pusa sub supraveghere, incercând sa afle sursa de la care isi procura tânarul hasis.

Porumboiu tine urmarirea la distanta – spre exemplu, nu se poate vedea chipul studentului, atentia fiind concentrata asupra eforturilor laconice, insa bine planificate, ale politistului. În film nu se intâmpla nimic straniu sau cu suspans – de fapt, aceasta este ideea de baza. Orice activitate ilegala ar exista, ea este fara indoiala de o gravitate minora.

Conflictul apare nu atât la nivelul investigatiei, cât in legatura cu dorinta lui Cristi de a-si exprima dispretul fata de legea româneasca, ce ar considera uzul de droguri ca fiind o infractiune ce atrage dupa sine o pedeapsa de pâna la 8 ani de inchisoare.

Cristi, probabil cu nici macar zece ani mai in vârsta decât cel pe care il urmareste, empatizeaza in mod evident cu tânarul infractor, spunându-le colegilor sai politisti ca legea se va schimba in câtiva ani, pentru a reflecta timpurile moderne.

Natura capricioasa a legii, alaturi de caile alambicate ale limbajului si ale semnificatiilor, constituie adevaratul subiect al filmului “Politist, adjectiv”, dupa cum sugereaza si titlul pe liculei.

Ca si in cazul altor filme românesti subtil cutremuratoare, in “Politist, adjectiv” actiunea are loc pe fundalul peisajului dezolant al tarii post-comuniste: cu exceptia câtorva automobile moderne, totul – incepând cu computerele si birourile si incheind cu neoanele care arunca o obositoare lumina intermitenta – arata ca si cum nu s-ar fi schimbat nimic de 30 de ani, in vreme ce aproape toate cladirile ar avea nevoie de cel putin o zugraveala.

Toate aceste elemente contribuie la crearea unei atmosfere generale a filmului, de neliniste, si la inspirarea unui permanent sentiment de apasare.
În film este folosit tipul de cadre lungi, asociate de multi experti cu filmele românesti din ultima perioada.

Aici, ele ar putea pune la incercare rabdarea spectatorului, insa efectul per ansamblu este ca evoca taraganarea si inutilitatea investigatiei desfasurate de Cristi, dar si a intregii lumi in care traieste acesta.

Punctul culminant al filmului – daca poate fi numit astfel – il constituie o confruntare intre Cristi si seful acestuia, Anghelache, jucat de actorul Vlad Ivanov, care apare cel putin la fel de rauvoitor ca si in rolul sau din filmul “4 luni, 3 saptamâni si 2 zile”. Cei doi barbati, impreuna cu un alt ofiter, se intrec cautând cuvinte in dictionar.

Desi situatia poate parea prea putin dramatica, Poromboiu reuseste sa transforme o scena in care Cristi citeste definitii din dictionar intr-un mesaj profund despre putere, control si moralitate, conchide indiewire.com.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.