Afacerile cu ciuperci „rodesc” profit la Vaslui

În condiţiile actualei crize economice, fermierii vasluieni investesc pentru extinderea infrastructurii necesare dezvoltării culturilor de ciuperci.

– Dacă în anul 2004 s-a obţinut o producţie de numai 1,5 tone, în 2005, fermierii vasluieni au scos pe piaţă 17 tone de ciuperci. Datorită interesului mare pe care cultivatorii l-au acordat culturii de ciuperci, în anii următori s-au realizat producţii şi mai mari. Astfel, în 2006 s-au obţinut 55,541 tone de ciuperci, pentru ca în 2007, producţia să fie de peste 80 de tone.

„În judeţul Vaslui, spaţiile de producţie destinate cultivării ciupercilor se împart în două categorii: tunele şi hale din beton. Fermierii care s-au axat pe cultura de ciuperci sunt în profit şi au un potenţial mare de extindere”, a spus Ionel Bunea, inspector în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vaslui.

Productivitatea ciupercilor champignon, în cazul unui sistem de cultură clasic, este de 6-10 kilograme pe metrul pătrat, într-un ciclu de producţie, iar în sistem intensiv de cultură productivitatea creşte la 10-20 kilograme pe mp.

În culturile clasice se pot obţine două cicluri de producţie pe an, iar în cele intensive 4-5 cicluri pe an. Conform legislaţiei în domeniu, se interzice comercializarea ciupercilor comestibile în stare proaspătă, dacă conţin reziduuri de pesticide, metale grele, azotaţi, peste nivelurile maxime admise.

Baza legală care reglementează politica agricolă, privind producţia, cât şi comercializarea ciupercilor şi legumelor este Legea nr. 312/2003 republicată.

Continuarea în Monitorul de Vaslui

Citește și
1 Comentariu
  1. marius spune

    Buna ziua!! as vrea sa-mi fac si eu o ciupercarie.M-ar interesa care ar fi investitia totala pentu construirea ei si profitul pe an,in cat timp imi amortizez investitia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.