EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Anul crizei, bogat în autorizaţii pentru garduri şi demolări

Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, s-a lăudat (marţi, 19 mai 2009)  într-o conferinţă de presă că angajaţii municipalităţii au eliberat, de la începutul anului până în prezent, 587 autorizaţii de construire, cu 104 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Edilul a catalog acest fapt drept un indicator pozitiv la adresa economiei Iaşului.

La o scurtă analiză se relevă că lucrurile nu sunt chiar atât de roz precum le vede primarul Nichita.

Dacă anul trecut, în intervalul 1 ianuarie-15 mai, se eliberaseră 5 autorizaţii pentru investiţii mari în locuinţe colective, anul acesta, niciun întreprinzător nu s-a încumetat să dezvolte proiecte de anvergură. Chiar şi la investiţiile mici, în locuinţe individuale, ieşenii au înregistrat un regres, primind 116 autorizaţii, în comparaţie cu 118, anul trecut.

Diferenţa majoră între cele două perioade analizate se vede, în fapt, la investiţiile de valoare mică. În concluzie, „anul crizei”, stă bine la autorizaţii pentru demolări, extinderi, firme luminoase, anexe şi garduri, în total de 238, în comparaţie cu 174, anul trecut. De asemenea, s-au eliberat 64 de documentaţii pentru schimbări de destinaţii şi transformări, în paralel cu 43, în 2008.

Interesant de remaract este că, dacă în primul trimestru al lui 2008, înainte de declanşarea crizei, nu se eliberase nicio documentaţie pentru construirea de spaţii de producţie, anul acesta, doi întreprinzători privaţi s-au hazardat „să parieze” pe investiţiile în acest tip de clădiri. Aceeaşi remarcă se păstrează la autorizaţiile pentru noi sedii de firmă sau birouri, anul acesta eliberându-se 6, în loc de 5, anul trecut.

„Pârâţi la primar angajaţii care vă întârzie investiţiile!”

Anul crizei pare să fi adus şi avantaje, în sensul că edilul Nichita şi-a dat seama că angajaţii săi trag economia Iaşului în jos prin prelungirea fără temei a termenelor de acordate a documentaţiilor de construire.

„Am dat dispoziţie ca, de acum înainte, să se elibereze cât mai repede posibil autorizaţiile. Mai multe construcţii înseamnă mai multe locuri de muncă şi un rulaj mai mare al banilor, ceea ce reprezintă un impuls pentru economie”, a remarcat, în sfârşit, edilul Iaşului.

Nichita i-a sfătuit pe cetăţenii care consideră că li se  tergiversează demersurile prin birourile primăriei să scrie direct la biroul primarului, acesta promiţând solemn să verifice stadiul aprobărilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata