Ca să evite „prezervativul Prigoană” sau cu gândul la „ciocolata Becali”, VIP-urile îşi înregistrează „brandul”

– George Becali, Irinel Columbeanu, Ion Ţiriac şi Gheorghe Ştefan zis „Pinalti” şi-au înregistrat numele ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Marca Băsescu a fost refuzată, în vreme ce Dolănescu aşteaptă încă înregistrarea.

Ei nu sunt singurii însă, multe dintre persoanele publice care activează în showbiz, sport sau mass-media regăsindu-se în evidenţele organizaţiei. Înregistrarea numelui ca marcă la OSIM are ca motivaţie, în cele mai multe cazuri, dorinţa de a bloca respectiva denumire, astfel încât să nu poată fi utilizată în scop comercial de diverşi „oportunişti” ai pieţei.

Un astfel de caz îl reprezintă Gigi Becali, care şi-a înregistrat numele pe toate cele 45 de clase existente (adică pentru toate domeniile din clasificarea NISA) asigurându-se astfel că nimeni nu îi va folosi numele pentru diverse produse fără acordul său.

Astfel, Becali nu poate fi folosit în publicitate, divertisment, educaţie, cultură, sport, alimentaţie, instrumente muzicale, materiale de construcţie, îmbrăcăminte, încălţăminte, dantele şi panglici, construcţii, telecomunicaţii şi transporturi fără acordul omului de afaceri.

Finanţatorul Stelei şi-a înregistrat numele în 2004, protejându-l nu doar la nivelul României, ci şi la nivel european şi internaţional.

El spune că de acte s-a ocupat o firmă de avocatură şi că pentru înregistrare a plătit 4.000-5.000 de euro. „Am crezut în numele ăsta, afirmă Becali, şi ştiam că va ajunge brand. Am darul previziunii şi am ştiut că dacă, la un moment dat, voi scoate orice produs cu numele meu, fie că e ciocolată, fie că sunt haine, se va vinde”.

La rândul său, Silviu Prigoană este printre primele persoane publice din România care şi-a înregistrat numele ca marcă neexclusivă, ceea ce oferă celorlalţi membri ai familiei posibilitatea să folosească numele. “S-a întâmplat în 2000”, spune deputatul, a cărui marcă va expira în 2010.

Tot atunci însă, ea va fi reînnoită. “Dacă cineva vrea să înregistreze prezervativul Prigoană sau să deschidă un site pentru adulţi cu numele ăsta, nu are cum, chiar dacă – să zicem – şi-ar fi înregistrat domeniul”.

Continuarea în Gândul

Mai multe despre acest subiect:

.

Unde se poate bloca înregistrarea unei mărci?

.

Info mărci

– Pentru cei care se află în impas atunci când vine vorba de înregistrarea unei mărci, revista FINANCIARUL propune o rubrică interactivă de tipul ÎNTREBARE-RĂSPUNS, care vă stă la îndemână pentru a intra în contact cu experţi în proprietate intelectuală.

Întrebările dumneavoastră vor fi publicate pe site-ul www.financiarul.ro,  la rubrica ÎNREGISTRARE MĂRCI, alături de răspunsurile consilierilor.

Pentru adresarea unei întrebări, utilizaţi câmpul de mai jos

.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.