Comercianţii, obligaţi să expună produsele până la epuizare

Hypermarketurile vor fi obligate sa expuna permanent la vânzare produsele primite de la furnizori pâna la epuizarea stocului aflat in gestiunea comerciantului, potrivit unui amendament la un proiect de lege adoptat Senat, privind comercializarea produselor si serviciilor.

Senatorii au adoptat, cu 67 de voturi “pentru”, 3 abtineri si 15 “impotriva”, proiectul de lege, initiat de Executiv, pentru modificarea OUG 99/2000.

Astfel, printr-un amendament propus de Comisia pentru agricultura, adoptat de Comisia economica, magazinul “are obligatia sa mentina tot timpul la vânzare, in spatiile de comercializare, produsele alimentare livrate de furnizor, pâna la epuizarea stocului existent in magazin”.

Daca nu-si respecta obligatia, comerciantul trebuie sa-i achite furnizorului sumele aferente platite de acesta pentru prezenta produselor in magazin.

În ansamblu, proiectul de lege, menit sa reglementeze relatia dintre producatorii agricoli si hypermarketuri, introduce noi termeni in relatiile dintre furnizorii de produse alimentare si comercianti: produs alimentar, produs proaspat, listare si delistare, vânzare in pierdere, discount.

De asemenea, consumatorul trebuie informat corect privind costurile efective de achizitie.

Totodata, proiectul prevede amenzi de 10.000-50.000 de lei pentru comerciantii care practica vânzarea in pierdere si de 2.000-5.000 de lei pentru cei care incalca regulile privind reducerile de preturi sau promotiile.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.