Contul personal de pensie privată poate fi verificat pe Internet

Clientii tuturor fondurilor de pensii private pot de astazi sa acceseze sectiunea INFO PARTICIPANT de pe site-ul http://www.apapr.ro/info-participanti.html pentru a afla toate datele de contact ale fondurilor de pensii private, cum sa transmita reclamatii sau sa solicite informatii oficiale de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), informeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

De asemenea, participantii la toate fondurile de pensii se pot informa cu privire la continutul schemelor de pensii private, pot face comparatii documentate intre produse si isi pot consulta prin Internet situatia contului personal de pensie privata.

Conform APAPR, aceasta optiune este disponibila pentru 90% dintre participantii la Pilonul II si pentru 66% dintre participantii la Pilonul III. Cei interesati mai pot cere consultanta si sprijin de la administratorii fondurilor.
Potrivit APAPR, numarul total de pensionari din sistemul public (bugetul asigurarilor sociale de stat) este de peste 4,69 milioane, din care doar 66% sunt pensionati cu limita de vârsta (3,1 milioane), restul de 34% fiind pens ionati anticipat.

Raportul salariati – pensionari din sistem s-a inrautatit continuu si se va deteriora si in viitor: 8,2 milioane de salariati sustineau 2,5 milioane de pens ionari in anul 1990 (raport de 3,3 la 1), iar astazi 4,7 milioane de salariati sustin 4,7 milioane de pensionari (raport de 1 la 1).

În anul 2050, raportul va fi de circa 0,4 la 1, adica fiecare 40 de salariati vor plati contributii pentru pensia a 100 de pensionari (potrivit Eurostat). La ora actuala, doar 35.000 de pensionari au o pensie mai mare de 2.000 de lei/luna.

Presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), Crin Andanut, presedintele Allianz Tiriac Pensii Private, declarase anterior ca “România este singura tara din Europa si una dintre putinele din lume in care fondurile de pensii de Pilon II sunt pe plus in ultimul an (anul 2008 – n.red). În primele 9 luni de functionare, fondurile au o performanta medie de aproape 9%, adica aproape 12% anualizat”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.