EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Cum iau funcţionarii din Bucureşti şpagă de la Iaşi

0

Daniel Dumitru Leonte este un functionar din noua generatie. Lucreaza la Agentia Domeniilor Statului – institutia care se ocupa cu terenurile administrate de statul roman. E functionarul perfect: tip sters, imbracat regulamentar, dar fara sa atraga atentia. Nu a iesit niciodata in evidenta, nici macar cu declaratia sa de avere.

Actul e „alb”: nu are nici casa, nici masina. La Domeniile Statului, Leonte lucreaza ca jurist in Serviciul de Control si primeste o leafa de 1.687 de lei pe luna. Merge in delegatii, in control la agentiile judetene si are, asa cum spune seful sau – Nicu Gheorghe – rezultate bune.

Documente la kil si vin la bax

Ultima delegatie a lui Leonte a fost una cumsecade. A fost in control la ADS Iasi. Vineri seara s-a intors cu trei saci si doua cutii. In sacii albastri, de plastic, erau carate documente. Cel putin asa zic sefii ADS. In cutii – vin alb de Cotnari, sase „rachete” per bax.

Documentele fusesera retinute de la Biroul de Renta Viagera Iasi, sticlele – de la Combinatul de Vinificatie din judet. Captura a ajuns, odata cu Leonte, vineri seara, in Gara de Nord, din Bucuresti. Actele biroului de stat au fost puse in portbagajul unui Matiz, iar vinul pe bancheta din spatele masinii.

Oficialii Agentiei Domeniilor Statului stiau de actele retinute de angajatul Serviciului de Control al institutiei.  Cutiile cu vin insa au fost o surpriza. Leonte nu prea avea ce sa caute pe la Cotnari – de unde a luat, personal, alcoolul – si nici nu a vrut sa spuna cum de au aparut baxurile in incarcatura sa.

„Delegatia cu sticle de vin” a creat panica la Agentia Domeniilor Statului. Cat timp seful de la Control se chinuia sa gaseasca justificari pentru omul sau,  juristul Leonte ne-a raspuns, cu bunavointa, la toate intrebarile. De fiecare data cu „nu stiu” sau cu „nu”.

Integral in Adevarul

Sursa foto:  ADEVARUL –  Dan Leonte (dreapta), surprins de reporterii „Adevărul“ în timp ce îşi căra marfa la maşină, ajutat de tatăl său (stânga)


loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.