Măsură de criză: se reduc salariile miniştrilor şi directorilor companiilor de stat

0

Guvernul ungar intentioneaza sa plafoneze salariile directorilor companiilor de stat, sa reduca la jumatate indemnizatiile membrilor consiliilor de administratie de la societatile de stat si, de asemenea, sa reduca cu 15% salariile ministrilor, a declarat luni prim-ministrul ungar, Gordon Bajnai, informeaza MTI.

Gordon Bajnai a preluat postul de premier luna trecut si a promis ca va scoate Ungaria din cea mai grava criza cu care se confrunta aceasta tara dupa caderea comunismului.

Prim-ministrul ungar a propus plafonarea salariilor directorilor companiilor de stat la doua milioane de forinti (9.400 dolari) pe luna, urmând ca indemnizatiile membrilor consiliilor de administratie si consiliilor de supraveghere de la aceleasi companii sa fie reduse la jumatate.

“Am propus astazi ca managerii si principalii responsabili de la companiile de stat sa dea un exemplu de solidaritate sociala”, a declarat Bajnai intr-o conferinta de presa. În luna februarie 2009, ultima data pentru care sunt disponibile date, salariu mediu din Ungaria a fost de 544,1 de dolari.

Gordon Bajnai, care lucreaza pentru un salariu simbolic de un forint pe luna, a adaugat ca managerii companiilor de stat care câstiga mai mult de 2 milioane de forinti pe luna vor trebui sa doneze diferenta pentru o societate caritabila care va fi selectata in cursul acestui an.

În plus, Bajnai a informat ca Parlamentul ungar va vota, luni seara, propunerile referitoare la diminuarea salariilor ministrilor si reducerea altor beneficii.

Guvernul condus de Gordon Bajnai a adoptat deja o serie de masuri de austeritate, precum reducerea pensiilor si beneficiilor sociale, in incercarea de a salvat bugetul de la colaps. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) a fost majorata de la 20 la 25%.

Vârsta de pensionare va creste de la 62 la 65 ani, cu câte sase luni pe an incepând din 2012. De asemenea, plata celei de a 13-a pensii va fi inlocuita cu o indemnizatie in functie de cresterea economica.

Guvernul de la Budapesta se asteapta ca economia Ungariei sa se contracte cu 5,5 pâna la 6,0% in acest an. De asemenea, in lunile urmatoare se asteapta ca rata somajului sa depaseasca pragul de 10%.

Printre masurile vizate de noul premier Gordon Bajnai se afla si un program de austeritate, care prevede reducerea cheltuielilor cu 400 miliarde de forinti (1,8 miliarde dolari) in acest an si alte 900 miliarde de forinti in 2010, pe masura ce adâncirea recesiunii va reduce veniturile la buget.

Masurile de austeritate ar urma sa afecteze serviciile publice, pensiile si sistemul de beneficii sociale.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.