Verheugen: Germania a fost campionul afacerilor bancare riscante

Comisarul european pentru industrie, Guenther Verheugen, a criticat dur intr-un interviu acordat ziarului german Sueddeutsche Zeitung controlul financiar exercitat de Germania asupra bancilor, abordând totodata problema alegerilor europene.

Verheugen afirma in interviu ca exista riscul ca la alegerile de anul acesta pentru Parlamentul European (PE) sa participe mai putini votanti decât acum cinci ani, avertizând totodata ca este fals a se trage de aici concluzia ca oamenii intorc spatele Europei.

Fapt este ca ei nu vad conexiunea intre UE si probleme le care ii afecteaza direct, precum imp ozite, pensii, scoli si gradinite, unde Europa nu are nici un fel de competente, ea ocupându-se de moneda comuna, concurenta si piata comuna, lucruri mai degraba abstracte, desi cu efect asupra vietii cotidiene, spune Verheugen.

Fostul presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, spunea odata: “Nu se poate astepta ca oamenii sa iubeasca o piata”.

Vis-a-vis de solicitarea de catre social-democratii germani, in cadrul campaniei electorale pentru PE, a unei Europe sociale, Verheugen declara ca ar fi fatal daca UE ar da impresia ca nu se preocupa de soarta fortei de munca, toate eforturile economice, indiferent ca este vorba despre investitiile in cercetare sau de reorientarea economiei in directia ecologiei, folosind unor scopuri sociale, ceea ce se doreste fiind locuri de munca mai multe si mai bune.

Referitor la cererea crestin¬democratului Jean-Claude Juncker de introducere a unui salariu minim in toate tarile UE, Verheugen afirma ca solicita de ani de zile ace st lucru pentru Germania.

Din 2011 cel târziu, atunci când Germania va deschide piata muncii pentru candidatii din noile tari membre, vor exista mari probleme, spune ca Germania fiind printre putinele tari care nu aplica corect principiul cel mai important al directivei europene referitoare la detasarea angajatilor si anume salarizarea lucratorilor conform regulilor tarii in care lucreaza.

Verheugen arata ca isi doreste ca in Germania sa aiba loc o transformare culturala, politic ienii germani trebuind sa inceteze sa imparta lumea in Germania si Europa si trebuind sa se inteleaga pe sine ca fiind simultan politic ieni germani si europeni.

Legat de acuzele aduse de colegul sau de partid, Peer Steinbrueck (ministru de finante al Germaniei), comisarului european pentru concurenta, Neelie Kroes, cum ca aceasta doreste sa distruga bancile germane, Verheugen a luat apararea lui Kroes, aratând ca aceasta a pus niste conditii foarte inteligente pentru ca bancile de land germane sa poata supravietui, ea neavând niciun motiv sa inchida ambii ochi.

“Germania a fost campion mondial la afaceri bancare riscante.

Nicaieri in lume, nici macar in America Latina, bancile nu s-au aruncat cu o mai mare disponibilitate in riscuri incalculabile, mai ales bancile de landuri.

Acest lucru are acum consecinte dramatice pentru contribuabilul german”, declara Verheugen.

În cadrul Comisiei, rolul controlului financiar german este privit cu un ochi critic, nefiind o lege naturala sa inchei si sa aprobi afaceri extrem de riscante.

În Germania si alte câteva tari, autoritatile de control financiar au lasat lucrurile sa mearga, in timp ce tari precum Italia o duc mai bine, acolo neexistând titluri de valoare neperformante.

Întrebat de ce tocmai Italia a fost mai responsabila in ce priveste afacerile bancare, Verheugen arata ca italienii au o atitudine mai conservatoare in aceasta directie, ceea ce s-a dovedit eficace.

Vis-a-vis de ce ar trebui sa faca autoritatea germana de control al bancilor, el este de parere ca noile produse financiare sa fie bine verificate iar pe viitor emiterea de titluri de valoare riscante sa aiba nevoie de aprobare.

Întrebat daca nu este vremea pentru asumarea unei raspunderi politice, in conditiile in care Steinbrueck, spune reporterul ziarului, supraveghea personal, in calitate de fost ministru de finante si prim ministru al landului Renania de Nord-Vestfalia (Nordrhein-Westfalen), afacerile bancii West LB iar in consiliile de supraveghere ale bancilor de land se afla personal politic de vârf, nici unul neintervenind insa, Verheugen arata ca supravegherea bancilor nu intra in atributiile primilor ministri ai landurilor germane, acum fiind vorba de a trage invatamintele corecte din criza.

Acuzatiilor referitoare la faptul ca UE nu este un for democratic, aduse, conform ziarului, de multi oameni, Verheugen le raspunde aratând ca nu poti avea totul.

Pe de-o parte, spune el, UE nu trebuie sa devina un superstat, pe de alta insa ar trebui sa se comporte ca un stat national si anume sa aiba un guvern central, care sa se sprijine pe o majoritate parlamentara.

Ambele nu pot sta insa la un loc. UE este prin tratate o uniune de state suverane, regulile nefiind chiar asa de clare insa in niciun caz nedemocratice, spune el.

În perioada când a fost ministru in Germania, povesteste Verheugen, a primit in mâna actul oficial si asta a fost tot, drept comisar la Bruxelles fiind numit insa de un guvern ales democratic dar trebuind sa se supuna si unei proceduri de audiere si votului PE.

Ce este asa de nedemocratic aici?, se intreaba el.

Verheugen se declara pentru mai multe referendumuri in Europa, fiind de parere ca astfel de referendumuri obliga actorii politici sa-si manifeste aderenta la Europa.

Totusi, spune el, experienta referendumurilor din Irlanda, Franta si Olanda este una amara, tratatele internationale nefiind probabil un obiect potrivit pentru plebiscite.

Imaginati-va ca la fondarea comunitatii europene a carbunelui si otelului cineva i-ar fi intrebat pe francezi daca vor ca germanii sa faca parte din ea.

Ar fi iesit probabil prost, opina Verheugen.

Referitor la speculatiile legate de cine ce posturi va primi in viitoarea Comisie, Verheugen le califica el insusi drept speculatii, declarându-se totodata mirat ca Germania nu-si manifesta pretentia de a ocupa o functie europeana la vârf, in opinia lui sosind vremea ca tara cea mai mare a Europei sa preia o responsabilitate personala corespunzatoare, lucru asteptat la Bruxelles, dupa presedintia europeana reusita din 2007,

Întrebat despre care functie ar fi vorba, in cazul in care va exista câte un comisar pentru fiecare tara membra, Verheugen declara ca el personal ar cântari mai intâi pozitia si apoi ar alege persoana, dupa parerea sa, respectivul post trebuind sa fie in domeniul economic, adica orice care sa aiba de-a face cu piata comuna, comertul exterior, clima si energie sau finante si economie.

Raspunzând intrebarii daca nu cumva este vremea ca guvernul federal sa dea un nume, Verheugen afirma ca majoritatea candidatilor vor fi decelati si asa abia in toamna iar daca germanii vor prezenta pentru ceea ce ei doresc o personalitate convingatoare ei au cele mai bune sanse, conchide comisarul pentru industrie.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.