3.000 de firme ieşene, date în judecată pentru nedepunerea bilanţului

– Acestea nu şi-au mai depus bilanţurile contabile din 2007. Cele 19.000 de societăţi comerciale din judeţ pot depune situaţiile financiare anuale până la sfârşitul acestei luni.

În cursul zilei de miercuri, 20 mai, câteva sute de societăţi urmează să fie acţionate în instanţă de Oficiul Registrului Comertului (ORC) deoarece nu şi-au depus la sediul instituţiei bilanturile contabile aferente anului 2007.

„Firmele au obligaţia să depună situaţiile financiare şi la Registrul Comerţului. Anul acesta vom da în judecată în total circa 3.000 de firme. Din experienţa anilor trecuţi, pentru circa o treime din firmele chemate în judecată se aplică, în final, procedura de dizolvare”, a declarat Gina Şindilă, directorul ORC Iaşi.

Pe parcursul procesului, agenţii economici pot depune situaţia financiară şi să facă dovada în acest sens la instanţă, moment în care acţiunea în judecată rămâne fără obiect şi se încheie.

Mai sunt 10 zile pentru depunerea bilanţurilor pe 2008

Firmele ieşene mai au mai puţin de două săptămâni la dispoziţie pentru a depune la Fisc bilanţurile contabile aferente activităţii de anul trecut. Termenul limită de înregistrare a situaţiilor financiare anuale este fixat pentru 1 iunie.

„Situaţiile financiare anuale reprezentând exerciţiul financiar 2008 cuprind următoarele documente: bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia activelor imobilizate, a modificărilor capitalului propriu şi a fluxului de trezorerie, plus notele explicative”, a declarat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene (DGFPJ) Iaşi.

Purtătorul de cuvânt al DGFPJ a adaugat că documentaţia trebuie să cuprindă inclusiv propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile, după caz şi copia după hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor de aprobare a situaţiilor financiare, la care se adaugă balanţa de verificare anuală a conturilor sintetice.

Continuarea în Ziarul de Iaşi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.