EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Afacerile imobiliare au scăzut în întreaga lume

0

Scaderea preturilor pe piata imobiliara s-a accelerat de la inceputul anului, informeaza un studiu citat in cotidianul Financial Times. Scaderea valorii de capital s-a accelerat in primul trimestru al anului, in aproape toate tarile din lume inregistrându-se o reducere a pretului la inchiriere, conform unui studiu despre piata imobiliara la nivel global, publicat marti de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Tarile din Europa au inregistrat o scadere a preturilor pe piata imobiliara, cu perspective nefavorabile in privinta valorilor de capital in Franta, Olanda si Irlanda.

Autorii studiului se asteapta la o usoara ameliorare a preturilor pe aceste piete. În Spania si Marea Britanie, previziunile sunt mai optimiste, scaderea preturilor in imobiliare putând sa ajunga in curând la un prag limita. Marea Britanie, in special, care a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor in imobiliare in vara lui 2007, da acum semne de stabilizare.
În statele dezvoltate s-a inregistrat in general o scadere a cererii de investitii si de inchiriere.
Se spera intr-o crestere a achizitiilor imobiliare in vestul Europei si in Asia, pentru prima oara de mai bine de un an. În Germania insa, asteptarile sunt mai pesimiste decât in restul lumii.
Piata imobiliara in Japonia si Statele Unite a continuat sa scada, toate studiile de piata aratând o reducere a valorilor de capital.
A avut loc o schimbare a pietei in multe tari din centrul si estul Europei, piata cu cele mai slabe performante. Toti respondentii din Ucraina, Rusia, Polonia si Croatia au raportat o scadere a valorilor de capital.
Chiriile scad in peste 90% din cele 46 de tari prezentate in studiu, cu exceptia Braziliei, Arabiei Saudite si a anumitor regiuni din Africa. Cererea slaba a dus la o crestere a spatiilor de inchiriat, ceea ce a contribuit la situatia negativa inregistrata in chirii.

Asteptarile cu privire la chirii sunt mai slabe in Singapore, Hong Kong si Irlanda, la fel si in statele emergente din Europa, in special in Ungaria, România si Ucraina. Cresterea numarului imobilelor de inchiriat i-a fortat pe agenti sa ofere pachete de stimulare mai mari pentru a incuraja cererea.

Oliver Gilmartin, senior economist la RICS, considera ca schimbarea preturilor in imobiliare exercita o presiune puternica asupra anumitor regiuni din statele emergente, unde preturile sunt in continuare prea mari.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.