Drama accesării banilor de la UE: multe proiecte depuse, puţine alese

Proiecte europene numeroase, dar de slabă calitate. Chiar şi cele eligibile se dovedesc nefinanţabile de bănci.

În ultima perioadă sunt tot mai multe firme care încearcă să acceseze fonduri europene, dar, pe lângă faptul că sunt puţine fonduri, mai sunt şi problema blocajului de pe piaţa bancară şi cea a redactării deficitare a proiectelor.

Secretarul de stat la Ministerul pentru IMM, Maria Pârcălăbescu, a spus în cadrul primei zile a Forumului Financiar Central şi Sud-Est European că majoritatea proiectelor depuse la minister pentru evaluare au fost de slabă calitate.

“Din 714 dosare depuse au ajuns în faza finală 324, celelalte au căzut la criteriul administrativ – adică au fost prost întocmite. Din acestea, 270 de dosare au fost cotate cu zero puncte la criteriul tehnico-economic, evaluatorii găsit o grămadă de greşeli.

În final au fost declarate eligibile 52 de proiecte. Pentru că nu avem la dispoziţie decât 31 de milioane de euro, banii nu ajung decât pentru 35 de proiecte”, a explicat Pârcălăbescu.

Dacă autorităţile dau uneori vina pe societăţile de consultanţă care elaborează proiecte de calitate îndoielnică, reprezentanţii acestor firme spun că funcţionarii dau dovadă de exces de zel când evaluează proiectele.

“Avem foarte multe răspunsuri, pentru proiecte diferite, cu motiv comun de respingere. Mi se pare foarte ciudat ca, la câteva sute de proiecte, motivele să fie identice. Să nu mai vorbim despre faptul că aceste motive erau departe de adevăr.

În plus, unele răspunsuri sunt incredibile, din sfera paranormalului: se arată, de exemplu, că o virgulă trebuia pusă după alt cuvânt şi în consecinţă dosarul este respins. Este o adevărată problemă excesul de zel al autorităţilor, dar şi rigiditatea procedurilor”, a spus Cosmin Drăgoi, managing partner la grupul de consultanţă austriac M27.

Continuarea în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.