Economia României se va contracta cu 6% în 2009

Economia României se va contracta cu 6% in ace st an, de la o estimare anterioara de 4%, revizuirea fiind determinata de reculul peste asteptari al Produsului Intern Brut in primul trimestru (6,4%, fata de estimarile anterioare, de 2,5%), se arata in cea mai recenta analiza realizata de economistii Citi România.

În paralel, deficitul de cont curent, de aproximativ 0,7 miliarde de euro in primele trei luni din 2009, a fost cons iderabil mai mic decât deficitul din perioada similara din 2008, de aproximativ patru miliarde de euro, subliniind amploarea actualului deficit extern al României. În prezent, economistii Citi România estimeaza un deficit de cont curent de aproximativ 6,5% din PIB anul acesta, fata de 12,3% in 2008.

Implicatiile contractarii peste asteptari a economiei României in primul trimestru sunt, in opinia Citi România, urmatoarele: deficitul de cont curent va fi probabil mai mic, performanta fiscala va fi probabil afectata de veniturile mai scazute, iar Banca Nationala a României ar putea avea stimuli mai puternici pentru a reduce rata dobânzii de referinta.

La prima impresie, se poate argumenta ca, in timp ce prima implicatie ar putea avea efecte pozitive asupra cursului de schimb, urmatoarele doua vor avea efecte negative.
Daca apetitul global de risc se va inrautati si BNR va reduce excesiv rata dobânzii de referinta, evenimentele mentionate mai sus, tinând cont de imprumutul acordat României de FMI si UE, in valoare de 20 miliarde de euro, nu vor influenta probabil evolutia cursului de schimb. De asemenea, BNR se va abtine de la a atenua prea mult daca va deveni evident ca reducerea ratei dobânzii afecteaza leul.
În plus, FMI ar putea fi mai indulgent daca abaterile de la tintele fiscale sunt in principal cauzate de veniturile mai scazute, asociate cu o contractare economica peste asteptari.

O crestere puternica a creditelor neperformante, care ar putea afecta stabilitatea financiara si increderea investitorilor, constituie un important factor de risc. Tinând cont de efectele negative ale acestui factor de risc asupra evolutiei cursului de schimb, este nevoie de o monitorizare atenta a acestuia.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.