EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Mamele care nasc gemeni sau tripleţi vor beneficia de indemnizaţii suplimentare

0

Deputatii au adoptat, marti, un proiect de modificare a ordonantei 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si care prevede acordarea unei indemnizatii majorate cu 600 de lei mamelor care nasc gemeni tripleti sau multipleti, pentru fiecare copil, incepând cu al doilea provenit dintr-o astfel de nastere. Proiectul de lege a fost adoptat cu 216 voturi pentru, doua impotriva si patru abtineri.

De asemenea, plenul Camerei a aprobat si o alta modificare a ordonantei 148/2005 prin care se prevede acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si mamelor cu vârste de cel putin 18 ani, care urmeaza cursuri universitare sau preuniversitare.
Propunerea legislativa a intrunit votul a 226 de deputati, in timp ce unul a votat contra, iar unul s-a abtinut.
Ambele proiecte de lege au intrunit sprijinul tuturor grupurilor parlamentare.
Referindu-se la primul proiect de lege, deputatul PD-L Mircea Toader a afirmat ca grupul parlamentar al democrat-liberalilor va sustine pro iectul respectiv.
“Este o modificare logica, au fost dezbateri publice pe aceasta tema. Cred ca la vremea respectiva a fost o scapare, cei care au gândit aceasta lege probabil ca nu stiau ca sunt si tripleti sau gemeni. Noi sustinem in totalitate aceasta initiativa si credem ca se face nu numai un act de dreptate, dar si de logica.
Atunci când o familie are gemeni sau tripleti mi se pare absolut incorect sa existe unul care sa primeasca o indemnizatie si celalalt nu”, a declarat Toader.
Si deputatii Aliantei politice PSD+PC au anuntat, prin Aura Vasile, ca sunt de acord cu proiectul de lege ce prevede acordarea unei indemnizatii majorate cu 600 de lei mamelor cu gemeni, trip leti sau multipleti.
“Grupul parlamentar al PSD+PC sustine acest proiect de lege. Cred eu ca, in momentul in care a fost initial adoptata Ordonanta 148, pur si simplu a fost scapata din vedere situatia nasterilor de gemeni”, a spus Aura Vasile.
Ea a anuntat ca si ministrul Muncii, Marian Sârbu, sustine proiectul de lege in discutie, dar si pe cel privind acordarea de indemnizatii mamelor care urmeaza cursuri universitare sau preuniversitare.
În replica, presedintele de sedinta, deputatul PD-L Ioan Oltean, i-a solicitat Aurei Vasile sa precizeze in ce calitate sustine Marian Sârbu cele doua proiecte de lege având in vedere ca Guvernul a anuntat ca nu le sustine. “Domnul Marian Sârbu este si deputat (…) si sustine aceste proiecte de legi”, a raspuns deputatul PSD Aura Vasile.
“Am retinut, domnul deputat Marian Sârbu sustine aceasta initiativa, ca sa nu fie nicio confuzie in ceea ce priveste votul acordat”, a incheiat Oltean.
Si deputatii PNL, prin vocea Cristinei Pocora, si-au aratat sprijinul pentru proiectul de lege de acordare a unei indemnizatii majorate cu 600 de lei pentru mamele care nasc gemeni, tripleti sau multipleti. Deputatul PNL Victor Paul Dobre a remarcat ca acest proiect de lege este primul asupra caruia au cazut de acord toate grupurile parlamentare, in ciuda faptului ca Guvernul nu il sustine.
De acord cu majorarea indemnizatiei pentru mamele cu gemeni sau tripleti s-au declarat si reprezentantii UDMR.
Deputatii au dezbatut si celalalt proiect de modificare a OUG 148/2005, cel care extinde dreptul la indemnizatia de crestere a copilului pentru mamele cu vârsta de cel putin 18 ani, care urmeaza cursuri universitare sau preuniversitare.
Viceliderul grupului parlamentar al PNL Eugen Nicolaescu s-a aratat, insa, nemultumit de faptul ca presedintele de sedinta i-a permis deputatului PSD Aura Vasile sa prezinte proiectul de lege in numele initiatorilor, deoarece, dupa cum a sustinut el, initiatorii erau liberali.
“Stiu ca dumneavoastra sunteti depozitarul cutumelor in Camera Deputatilor, asa am inteles. Daca asa se intâmpla in realitate, stau si ma intreb de ce i-ati dat cuvântul doamnei Aura Vasile la prezentarea din partea initiatorilor a acestui proiect de lege, pentru ca din datele pe care noi le avem initiatorii sunt mai multi deputati si senatori PNL.
În consecinta, in sala este senatorul Câmpanu care este initiatorul acestui proiect de lege, deci va rog sa respectati Regulamentul”, i-a solicitat Nicolaescu lui Ioan O ltean.
Acesta din urma a admis ca Nicolaescu are dreptate si i-a oferit cuvântul senatorului PNL Liviu Câmpanu si s-a scuzat afirmând ca a fost “indus in eroare” de Aura Vasile.
O alta divergenta intre deputati a aparut atunci când deputatul PD-L Mircea Toader a cerut un punct de vedere al Guvernului asupra proiectului de lege.
“N-am auzit care a fost punctul de vedere al Guvernului.
Am auzit ce a spus Aura Vasile, ca deputatul Marian Sârbu sustine, totusi Guvernul are un punct de vedere. Noi ca deputati putem sa facem parte din Guvern sau in afara Guvernului ne manifestam cum vrem, dar nu stim care este punctul de vedere al Guvernului”, a spus Toader.
În raspuns, Aura Vasile i-a spus colegului sau democrat-liberal ca ea, ca parlamentar, nu este interesata de punctul de vedere al Executivului pe acest proiect. “Trebuie sa atrag atentia din nou colegului meu ca Parlamentul nu este condus de Guvern.
Nu primul-ministru si ministrii m-au votat pe mine, ci invers. Executivul se subordoneaza Parlamentului, nu ma intereseaza punctul de vedere al Guvernului pe acest proiect de lege. Este un proiect social, pe care grupul PSD si PC il sustine”, a afirmat Aura Vasile.

La opinia lui Toader s-a raliat, insa, deputatul PNL Bogdan Olteanu care a explicat ca orice proiect care presupune resurse financiare are nevoie, in mod obligatoriu, de un punct de vedere de la Guvern.
Pe de alta parte, liberalul Eugen Nicolaescu a caracterizat drept “inutila” discutia pe acest subiect. “E o discutie inutila. La raport exista punctul de vedere al Guvernului… S-a tinut sau nu cont de el este alta problema, Parlamentul este suveran si legifereaza”, a declarat Nicolaescu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.