EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Materialele de construcţii se scumpesc

0

– Producătorii şi distribuitorii de materiale de construcţii n-au de gând să umble la preţuri decât pentru a le majora. Multe voci care au analizat piaţa de construcţii vorbeau despre o relaxare a preţurilor, însă acest eveniment se lasă aşteptat. Rarele scăderi de preţuri vin mai curând din promoţii, recunosc reprezentanţii magazinelor de profil. În comparaţie cu anul trecut, numărul clienţilor a scăzut, iar cantităţile achiziţionate sunt de aproximativ şapte ori mai mici.

„Tot ce s-a vorbit până acum de ieftiniri e doar o părere. Din toamna trecută, eu am tot scumpit produsele, iar majoritatea sunt importate. Chiar şi la Ceresit, care a ţinut până acum preţul pe loc, s-au anunţat scumpiri de 15% de luna viitoare. Toate materialele de construcţii s-au scumpit anul acesta cu 10-15% şi urmează alte creşteri de preţuri.

Clienţii sunt puţini, iar dacă nu se dă drumul la credite anul acesta, ceea ce e greu de crezut, multe firme vor intra în faliment. Cu atât mai mult dacă dau pe datorie clienţilor, pentru că se îngroapă singuri. Eu, personal, nu accept decât plata pe loc”, a spus Cristi Antoci, administratorul Com Alfa SRL Iaşi, un magazin de materiale de construcţii din Tătăraşi.

Ieftinirile sunt mai curând sporadice şi ţin de promoţii, este de părere directorul comercial al firmei Artera. „Persoanele fizice zic totuşi că acum e momentul să-şi facă o casă, pentru că s-au ieftinit materialele de construcţii. Ieftinirea vine de fapt din promoţii. La producător, cele mai mari discounturi se opresc la 5%. Fierul a scăzut binişor, într-adevăr, dar în rest nu prea au scăzut preţurile.

Îţi vine greu să crezi că pe timp de criză se scumpesc materialele de construcţii. Chiar şi producătorii care au avut vânzări mai mici cu 50% n-au modificat preţurile. Mai mult, scumpirile anunţate anul trecut au avut loc în ianuarie, chiar dacă situaţia economică s-a modificat. Preţurile au crescut şi la sfârşitul lunii martie, poate şi pentru că euro e mai scump”, a afirmat Constantin Pintilie, directorul comercial al distribuitorului de materiale de construcţii Artera.

Chiar dacă producţia a fost redusă, costurile fixe cu utilităţile, salariile şi locaţiile au rămas aceleaşi, susţine preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.

Acesta consideră că scumpirile nu vor fi totuşi spectaculoase şi ar putea veni mai curând din partea distribuitorilor decât din partea producătorilor.

Dacă euro a crescut de la 3,5 la 4 lei e normal să se scumpească materialele la importatori. Cât despre producători, ei au costuri fixe, care sunt aceleaşi şi atârnă greu.Dacă la producători creşterea va fi insesizabilă, de obicei distribuitorii se înfig când se dezgheaţă piaţa. Şi în mai lucrurile au început să se mişte, dar nu se aşteaptă totuşi măriri spectaculoase”, consideră Claudiu Georgescu.


Continuarea în Ziua de Iaşi

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.