EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Niciun euro pentru Primăria Iaşi din fonduri de postaderare

0

– Autorităţile din comune pot da oricând lecţii edililor ieşeni, care până acum nu au obţinut aprobări pentru niciun proiect cu finanţări europene de post aderare. Concret, din 2007, Primăria ieşeană nu a primit aprobări pentru niciun proiect major de investiţii prin programele destinate autorităţilor locale.

Două documentaţii depuse pe Programul Operaţional Regional, Axa 2 privind modernizarea infrastructurii de transport, au fost clasate pe ultimele locuri şi au pierdut finanţarea.

„Una din cauzele pentru care nu au fost atrase fonduri ar fi că nu există un departament specializat numai pe pregătirea de proiecte”, este explicaţia oferită de Mihai Doruş, directorul de strategii al Primăriei Iaşi.

Spre comparaţie, în comunele din Iaşi se fac, în prezent, licitaţii pentru aducţiuni de apă plătite cu bani europeni. Sumele luate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală sunt folosite în special pentru lucrări la infrastructură.

Astfel, primarii din judeţ par să fi înţeles mult mai repede necesitatea atragerii de finanţări europene nerambursabile decât edilii municipiului Iaşi.

În urma unei sesiuni de proiecte demarate în decembrie 2008, cinci comune din judeţ au obţinut luna aceasta aprobări pentru proiecte de dezvoltare a comunităţilor în valoare de peste 14 milioane de euro.

„La noi e o bucurie foarte mare cu acest proiect. Am lucrat la document jumătate de an, l-am depus în sesiunea din decembrie pe măsura 322 de promovare şi dezvoltare a satelor şi acum ni s-a spus că a fost aprobat al doilea pe ţară ca punctaj. Suntem într-o asociaţie cu localitatea Dagâţa. Nu aş fi crezut acum un an că la Golăieşti o să avem apă, canal şi drum asfaltat”, a spus Mihai Bâzdâgă, primarul comunei Golăieşti.

O altă asociaţie intercomunitară, formată din comunele Şipote şi Fântânele, s-a clasat pe primul loc ca punctaj în ţară, cu un proiect de peste şase milioane de euro. Acesta vizează asfaltarea a 3,5 kilometri de drum comunal, canalizare, aducţiune de apă, dar şi amenajarea unui cămin cultural, a unui azil de bătrâni şi a unui muzeu al satului la Fântânele.

Alte trei primării, Gorban, Dagâţa şi Prisecani, au mai primit aprobări anul trecut pentru derularea unor proiecte de peste şase milioane de euro.

Integral în Adevărul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.