Politica anti-criză în piaţa auto: Dealerii importă maşini ca să le exporte

– Piata auto romaneasca se afla in pragul colapsului, falimentul multor importatori si dealeri fiind evitat, in prezent, doar printr-o masura originala: exportul masinilor… importate. Potrivit specialistilor, fara efectele acestei strategii, scaderea vanzarilor, de peste 50%, ar fi mult mai accentuata.

Importa masinile la un pret destul de mic, avand in vedere coeficientul de tara (care reflecta nivelul de trai si puterea de cumparare din fiecare tara, in planurile de tarifare ale producatorilor auto), iar apoi le trimit in Germania, Franta si alte piete vest-europene cu un adaos comercial care le permite sa supravietuiasca.

Acesta este modul in care multi dintre importatorii si dealerii auto din piata auto romaneasca rezista in fata crizei, spun surse din piata auto locala.

O simpla comparatie intre vanzarile raportate la Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile si cele ale Registrului de Inmatriculari Auto arata, la nivelul lunii aprilie, o diferenta de aproape 4.000 de automobile. Conform APIA, s-au vandut 14.884 de masini noi in aprilie, insa au fost inmatriculate doar 11.052. Unde este diferenta? Specialistii din industria auto spun ca este vorba de exporturile mascate.

„In vremuri de criza, importatorii cauta si ei sa se descurce asa cum pot„, spune analistul auto Dan Vardie, directorul Autoshow, pentru DailyBusiness.ro. „In conditiile in care cererea de masini pe piata romaneasca este foarte mica, este normal ca dealerii sa caute piete noi, cum este cea germana, acolo unde „Programul Rabla” vinde foarte bine Dacia si masinile coreene„, explica analistul.

Specialistii spun ca afacerea este destul de controversata, pentru ca importatorii aduc masinile la un pret raportat la puterea de cumparare a romanilor, iar apoi le exporta, chiar daca nu cu un profit foarte mare, insa pe plus.

Continuarea în DailyBusiness.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.