Programul „Prima Casă”: statul va garanta 80% din creditul pentru achiziţia primei locuinţe

2

Guvernul va garanta imprumuturile facute de tineri pentru achizitia de locuinte

– Valoarea maxima a creditului, care va fi garantata, este de 60 de mii de euro

– Guvernul va aloca pentru acest program, numit Prima Casa, un miliard de euro, acesta urmand a fi operational in 60 de zile

.

Premierul Emil Boc a anunţat astăzi, 20 mai, că a fost adoptat programul guvernamental „Prima Casă”, care se adresează tinerilor ce doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă şi care, până în prezent, nu au beneficiat de un credit ipotecar.

„Dorim să-i sprijinim în mod direct pe cei aflaţi în faţa achiziţionării primei case. Ştim ce dificultăţi există: fie nu există bani pentru plata avansului la bancă, fie uneori nu există salariu suficient pentru a-ţi putea plăti ratele aferente unei case pe care o cumperi şi pentru care te împrumuţi de la bancă. Decizia de garantare a creditului este un sprijin direct şi pentru sectorul construcţiilor„, a declarat Emil Boc.

Programul se bazează pe o schemă de garanţie de stat, astfel încât băncile să fie sigure că îşi vor primi banii, chiar dacă beneficiarii nu-şi mai plătesc creditele.
Ministerul Finanţelor este iniţiatorul acestui program, iar potrivit ministrului Pogea, scopul acestuia este atât social, dar mai ales economic, deoarece derularea sa va duce la deblocarea creditării.

Prin Programul „Prima Casă” vor putea fi garantate imprumuturi pentru achizitionarea de locuinte, in valoare de 1 miliard de euro. „Durata de creditare va fi scurtă, iar avansul necesar va fi unul mic”, a spus Pogea.

Conform ministrului Gheorghe Pogea, statul garantează 80% din valoarea creditului, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor. Resursele fondului, de 100 de milioane de lei, vor fi asigurate dintr-un împrumut.

De acest program guvernamental vor beneficia, conform anumitor criterii, tinerii care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă în imobile noi sau vechi, vârsta solicitanţilor nefiind un impediment. În plus, este necesar ca beneficiarii să nu fi contractat un alt credit ipotecar şi să nu fie proprietarii altei locuinţe.

Continuarea în Evenimentul Zilei

loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. Tudor Catalin spune

    Mie mi se pare intr-adevar o metoda de salvare a dezvoltatorilor, daca programul se refera doar la achizitia de apartamente in blocurile noi. Daca se referea deopotriva si la apartamentele vechi, atunci chiar poate fi o sansa acordata tinerilor neantrenand cu ea si cresterea preturilor la apartamentele vechi ( vezi suma maxima garantata: 60.000 euro )
    Eu asta nu am inteles inca: se refera si la apartamente vechi???? Daca stie careva sigur….sa-mi scrie

  2. Irina spune

    „… o locuinţă în imobile noi sau vechi”.. am citat din articolul pe care l-ai comentat, Tudor Catalin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.