Programul Rabla nu poate fi extins la persoanele juridice

Fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca extinderea programului “Rabla” catre segmentul persoanelor juridice reprezinta o eroare.

Domnul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, se afla intr-o mare eroare atunci când vorbeste despre extinderea programului Rabla catre persoanele juridice. Cu siguranta, nu a analizat foarte bine acest program, care nu poate fi extins catre acest segment de persoane, intrucât atunci vorbim despre un ajutor de stat acordat acestora, ceea ce contravine legislatiei”, a apreciat actualul sef al Comisiei de Administratie Publica si Echilibru Ecolologic din Camera Deputatilor (CAPEE – CD).

Întrebata care ar fi solutia de redresare a programului de reinnoire a parcului auto national, tinând cont de rezultatele slabe inregistrare in prima etapa din 2009, Barbu a spus:

Singura solutie pentru dinamizarea programului o reprezinta relaxarea creditarii. Deja, sunt semnale incurajatoare ca acest lucru se intâmpla, si vorbesc despre recenta scadere a dobânzii de referinta a BNR cu 0,5%, o stabilizare a cursului euro-leu, dar si despre cresterea exporturilor in aprilie cu 500 de milioane de lei, fata de luna martie”. “(…) este foarte important un lucru care nu s-a spus pâna acum: in luna aprilie, rata de rentabilizare a sistemului bancar din România este mai buna decât in decembrie 2008. Nu sunt povesti, sunt cifre ale Bancii Nationale si Ministerului de Finante. În plus, observam ca BNR nu mai opreste garantii bancilor comerciale – 40% pentru valuta si 18% pentru lei”, a explicat fostul ministru al Mediului.

În opinia Sulfinei Barbu, cel târziu in luna august a acestui an, creditarea se va relaxa si pentru persoanele fizice, fapt care va duce la valorificarea intregii cifre de unitati alocate programului “Rabla”.

La inceputul lunii aprilie, Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, declara ca va propune ca programul “Rabla” sa fie destinat si persoanelor juridice.

“Cred ca voi propune ca acest program sa fie destinat si persoanelor juridice, incepând din a doua etapa. Tinta mea ca ministru este sa scap de rable. Sunt convins ca intre cele 130.000 de microintreprinderi inregistrate in România, nu exista una care sa nu aiba o masina pe firma”, a afirmat, la acea vreme, oficialul.

Potrivit unei statistici a Ministerului Mediului, pâna la data de 30 aprilie 2009, se vândusera aproape 7.100 de unitati din cele 20.000 a locate. Dacia este marca preferata a românilor, producatorul autohton de automobile fiind si s ingurul care si-a epuizat stocul de unitati alocate (1.731).

Pe locul secund in privinta vânzarilor s-a clasat Grupul Renault/Nissan (1.020 de masini) si Skoda, cu 777 de unitati. Singurii producatori care nu au reusit sa vânda niciun autovehicul in programul “Rabla” au fost Audi si Lada.

În 2009, Executivul a majorat la 60.000 numarul masinilor pentru care se acorda o prima de casare per masina uzata de 3.800 lei.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.