Salariile din România, considerate „nedemne” de o fimă franceză de ciorapi

– Un fabricant francez de sosete care si-a relocat productia in România a calificat drept “suprarealista” o decizie judecatoreasca de a o obliga sa plateasca unui numar de 47 de fosti salariati disponibilizati daune in valoare de 2,5 milioane de euro pentru ca nu le-a propus acestora sa se reorienteze profesional in România, informeaza in editia de marti ziarul francez Le Point.

– Conducerea fabricii franceze sustine ca a hotarat sa nu propuna “reorientari profesionale nedemne la fabrica sa din România, pentru un salariu de 110 euro pe luna”.

În 2005, compania Olympia, al carei sediu se afla la Romilly-sur-Seine, in apropiere de Troyes (departamentul Aube, nord-est), a fost obligata sa-si reorganizeze productia pentru a face fata valului de importuri din China.

S-a elaborat un plan social si, “de comun acord cu comitetul mixt de consultare”, directia hotaraste sa nu propuna “reorientari profesionale nedemne la fabrica sa din România, pentru un salariu de 110 euro pe luna”.
Dar unii salariati nu au perceput asa aceasta decizie si l-au atacat in justitie pe fostul angajator. Prima data, justitia le-a dat dreptate. Olympia a facut apel, iar decizia data in prima instanta se confirma:

Citeste si:  FMI avertizează împotriva folosirii valutei ca armă politică

Exista o obligatie de reorientare profesionala in cadrul grupului, in Franta si in strainatate, indiferent de conditii. Salariatii pot sa accepte sau nu, legea este lege”, afirma avocatul acestora, Philippe Brun. Conform unui articol din Codul Muncii din Franta, “disponibilizarea unui salariat din motive economice se poate efectua atunci când s-au facut toate eforturile de formare si de adaptare, iar reorientarea profesionala a persoanei interesate nu se poate efectua in cadrul intreprinderii sau in intreprinderile grupului”.

“Aceasta decizie ar putea insemna moartea intreprinderii. Începusem sa vedem capatul tunelului, in pofida crizei, iar aceasta decizie ne loveste cumplit. Nu putem plati, nu avem niciun ban”, afirma directoarea intreprinderii, Catherine Rambaud. Decizia curtii de apel de la Reims constituie o amenintare nu numai pentru intreprindere, ci si pentru cele 296 de locuri de munca inca ramase la Romilly-sur-Se ine.

Citeste si:  Franţa autorizează primele implanturi de inimă artificială bioprotetică

Dimpotriva, la jumatatea lui mai, o oferta de reorientare profesionala in India, pentru 69 de euro brut pe luna, pentru sase zile de munca, a fost subiectul unei intregi polemici.

Directia uzinei de textile Carreman, care are 150 de salariati la Castres, a hotarât sa dea afara noua angajati si le -a propus reorientarea profesionala intr-o alta uzina a grupului, la Bangalore, in India, oferta calificata imediat de sindicate drept “scandaloasa”.

Asemenea propuneri de reorientari profesionale in tari cu mâna de lucru foarte ieftina s-au inmultit in ultimii ani. În luna aprilie a acestui an, producatorul de echipamente de vehicule din Rennes, La Barre Thomas, a propus tehnicienilor sai reorientari profesionale in Polonia, contra unui salariu brut de aproximativ 700 de euro pe luna.

Citeste si:  Profesorii au decis blocarea anului de învăţământ

Independent de aceste reorientari profesionale, o oferta pentru un post de informatic ian “low-cost”, la Pondichéry, in India, pentru 160 – 320 euro pe luna, publicata de Agentia franceza de ocupare a fortei de munca, a declansat, de asemenea, o polemica acum un an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata