Turiştii spun adio soarelui spaniol, din cauza crizei

-Turisti britanici impovarati de lira sterlina slaba, turisti germani ingrijorati de recesiune si o piata interna afectata de cea mai puternica contractie economica din ultimii 40 de ani: e greu de imaginat o combinatie mai proasta pentru industria de turism spaniola, noteaza publicatia britanica Financial Times (FT).

În loc sa compenseze pierderile economice cauzate de colapsul pietei imobiliare, performantele proaste ale sectorului turistic din acest an nu fac decât sa se adauge la problemele cu care se confrunta Spania, in conditiile in care in unele locuri rezervarile au scazut cu 10%.

Afluxul de vesti proaste despre criza economica a avut un puternic impact psihologic asupra vacantelor, unde ar trebui sa te simti bine, explica Álvaro Middelmann, presedintele Mallorca Tourist Board si director regional pentru Air Berlin, subliniind ca in Insulele Baleare turismul este responsabil pentru 80% din activitatea economica in timp ce la nivelul intregii Spanii pentru 12%.

Citeste si:  Ponta says PSD will renegotiate agreement with IMF if it comes to power

Potrivit FT, SUA, cu 58 de milioane de vizitatori, a depasit anul trecut Spania, cu 57, 3 milioane de vizitatori, Franta fiind demult numarul unu.
De asemenea, in primele trei luni ale lui 2009, numarul de turisti straini care au calatorit in Spania a scazut cu 16,3% fata de anul trecut ajungând la 8,9 milioane.

Spre deosebire de Insulele Canare din Atlantic, care din cauza dependentei de turistii britanici sunt mai afectate, in cazul Mallorcai, Middelmann vorbeste optimist de “stagnare”, prevazând ca numarul de turisti va fi acelasi ca in 2008, desi majoritatea acestora vor cheltui probabil mai putin.

Citeste si:  "Turismul alcoolic" poate fi interzis în staţiunile de pe litoralul bulgăresc

“Insule cum ar fi Tenerife si Lanzarote au fost puternic afectate”, sustine un hotelier spaniol plângându-se de concurenta din afara eurozonei, din partea unor tari cum ar fi Turcia si Egiptul.

În ceea ce priveste hotelurile, grupul Sol Media, care isi realizeaza aproximativ jumatate din profituri in Spania, a declarat ca primele trei luni ale acestui an au fost cele mai proaste pentru sectorul turistic din ultimii 20 de ani, profitul net scazând la 500,000 de euro fata de 18,1 milioane in aceeasi perioada, anul trecut.

Citeste si:  Decesul pictorului Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist

Un alt exemplu vine din partea companiei aviatice Iberia, care a facut publice pierderi de 92, 6 milioane dolari in primul sfert al lui 2009.

Între timp, guvernul socialist de la Madrid, criticat de intreprinzatori pentru faptul ca nu a recunoscut importanta turismului pentru economia nationala, injecteaza in prezent un miliard de euro pentru a moderniza sectorul, anuntând totodata o serie de reduceri si scutiri fiscale pentru a ajuta companiile aeriene si hotelurile sa iasa din criza. Putini cred insa ca aceste masuri vor fi suficiente pentru a salva industria turismului de un an exceptional de greu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata