EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Bancherii către Boc: Noi vrem să dăm credite, dar nu avem cui

0

– Bancherii se tem ca ar putea sa nu aiba unde sa plaseze toate lichiditatile cu care vor ramane, in conditiile in care actionarii straini si-au intarit marti angajamentul de a mentine finantarile pentru subsidiarele din Romania, insa pe plan local cererea de credite este inca slaba.

„Bancile isi pastreaza expunerea pe Romania, dar este o problema de oportunitate – unde plasam (banii)„, a subliniat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari banci locale, la Forumul Financiar Sud-Est European.

Incepand din toamna trecuta bancile au redus drastic volumul creditelor acordate clientilor din mediul privat, sumele imprumutate fiind practic mai mici decat cele rambursate de clienti prin plata ratelor. Diferenta a fost plasata fie in titluri de stat, fie a fost utilizata pentru stingerea datoriilor fata de actionari.

Premierul Emil Boc a subliniat ieri ca problema esentiala pentru refacerea economiei este reluarea creditarii. In replica, Van Groningen spune ca simpla vointa politica nu este suficienta pentru reluarea creditarii, ci este necesar ca situatia economiei sa se stabilizeze, ceea ce va permite recladirea increderii clientilor.

Dai credit cuiva care este dispus sa isi asume acum riscuri in plus. Mai deschid acum dealerii auto showroom-uri sau mai investeste cineva in capacitati de productie cand vanzarile scad? Nu cred„, spune Van Groningen.

Continuarea în Ziarul Financiar

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.