Barroso: “A ceda la presiunea populistă împotriva imigranţilor este prost pentru Europa”

Când au mai ramas trei saptamâni pâna la la alegerile pentru Parlamentul European din 7 iunie, presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, si-a expus distantându-si calculat pozitia privind provocarile europene, precum criza economica si imigratia. Într-un interviu acordat ziarului El Pais, Barroso reitereaza ca nu s-a decis daca se va prezenta pentru un al doilea mandat, desi este singurul candidat care a primit sustineri de pe toate fronturile.

Întrebat care este pozitia sa fata de alegerile europene, Barroso a subliniat ca, in primul rând, campania se face pentru Parlamentul European si nu pentru Comisie sau Consiliul European.
Dar a precizat ca sprijina participarea cetatenilor, prin mesaje lansate pe Internet in sase limbi europene. “De data aceasta, candidatii sunt partidele politice, eu nu sunt candidat la alegerile europene”, a precizat Barroso.
În ce priveste prezentarea sa la un al doilea mandat, presedinte le Comisie i a explicat ca inca nu a luat o decizie si ca va astepta pâna dupa alegerile europarlamentare, fiind “o chestiune de respect”.
Atunci va avea elementele pentru a lua o decizie luând in cons iderare sprijinul statelor membre si al Parlamentul. Si se simte, desigur, magulit de sprijinul primit din partea familiilor politice, de la Partidul Popular European si pâna la socialisti sau liberali.
Referitor la promisiunea pe care i-ar fi facut-o premierului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, pentru a obtine sprijinul unui lider socialist atât de important ca el in Europa, Barroso a raspuns ca nu a promis nimic nimanui. În opinia sa, presedintele Comisiei trebuie sa fie independent.
“Nu pot exista conditionari legate de sustineri”. Pe de alta parte, când premierul spaniol a anuntat public ca sprijina candidatura sa, a spus si motivele pentru care o face, lucru pentru care Barroso ii multumeste.
Întrebat ce ii raspunde Italie i când cere ca Europa sa faca mai mult pentru imigratie, a spus ca imigratia nu este doar o problema pentru Italia, Malta, Spania sau Portugalia. Este o problema pentru Europa.
O chestiune care va continua sa fie tratata in Programul de la Stockholm care reprezinta viitorul plan de actiune pe cinci ani pentru imigratie si care va fi prezentat in iunie, alaturi vicepresedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot.
“Avem o noua provocare. Agentia Frontex, de exemplu, responsabila de gestionarea frontierelor, nu are mijloacele necesare si este nevoie de cooperarea guvernelor”, a spus el.
Problema imigratiei nu se afla pe ordinea de zi a summitului UE din iunie, dar este o chestiune de maxima prioritate in UE, a explicat Barroso. Va fi extinsa insa agenda pentru justitie, securitate si libertate, care include si imigratia si va fi, de asemenea, dezvoltat “Pactul european pentru imigratie si azil”, convenit anul trecut.
În privinta concretizarii noii agende, vicepresedintele Barrot va aborda tema in iunie. Prioritatea este prevenirea si impiedicarea tragediilor pe mare, deoarece “nu putem accepta ca pentru a ajunge in Canare sa se produca mai multi decât in razboiul din Liban”.
Referitor la pozitia Comisiei privind decizia Italiei de a retrimite ambarcatiunile in Libia, ce contravine dreptului de azil cum a semnalat ONU, Barroso a reamintit ca a fost propus un birou european pentru azil care se va afla la dispozitia statelor membre si partenerilor UE.
Dreptul la azil este universal si trebuie respectat de toate tarile, fie ca este vorba de Europa sau de Africa. “Am cerut in special tarilor afectate sa-si uneasca eforturile celor ale Comisiei si Agentiei Natiunilor Unite pentru Refugiati si sa fie activata conventia pe problema dreptului la aziľ, a reiterat Barroso.
În ce priveste legile pe care le elaboreaza Italia pentru a-i expulza pe imigranti, in opinia sa, este vorba de un pachet ce trebuie examinat de Parlamentul italian. Motiv pentru care se abtine sa comenteze textul unei initiative legale care inca nu a fost adoptat. Întrebat daca este greu sa fie mentinut echilibrul in plina criza, el a recunoscut ca este adevarat, dar ca responsabilitatea revine oamenilor politici.
Si ca a ceda la presiunea populista impotriva imigrantilor este un drum prost pentru Europa. “Sunt pentru o Europa care sa se mentina deschisa, dar cu responsabilitate, fermitate si gestionare a frontierelor”, a precizat el.
În privinta unor noi masuri in fata crizei economice, Barroso a explicat ca in iunie se va propune accelerarea ajutoarelor in domeniul locurilor de munca prin Fondul Social European. Pentru 2009 si 2010, vor fi puse 16,7 miliarde de euro la dispozitia companiilor pentru ca in loc sa trimita oamenii in somaj sa ajute la formarea lor.
Va fi anuntata si o initiativa alaturi de BEI, in valoare de 500 de milioane de euro, sub forma de microcredite care vor permite cetatenilor sa-si creeze o micro intreprindere.
La intrebarea de final daca exista un raspuns social al Europei in fata crizei, Barroso a raspuns ca va propune o proba de rezistenta a sistemului nostru social. “Cred ca trebuie sa o facem in 2010, care este anul impotriva saraciei si excluderii sociale. Este vorba de a vedea daca sistemul nostru de stat al bunastarii a dat un raspuns bun acestei crize”, a conchis el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.