Biden îi avertizează pe bosniaci cu privire la “vechile şabloane”

Vicepresedintele american Joe Biden i-a criticat dur marti, 19 mai, pe liderii din Bosnia-Herzegovina, in capitala Sarajevo, avertizând impotriva revenirii nationalismului si a tensiunilor etnice care au condus la razboi civil in anii ’90, noteaza publicatia americana The New York Times

Într-un discurs neobisnuit de critic pentru un oficial strain, rostit intr-un parlament, Biden a avertizat impotriva ascensiunii rapide si periculoase a retoricii nationaliste din ultimii ani, care risca sa recurga la vechile sabloane si animozitati.

“Iertati-ma ca spun aceste lucru in parlament, dar aceasta situatie trebuie sa inceteze”, a declarat Biden, in prima zi a unui turneu in Balcani, menit sa atraga atentia asupra dispute lor nerezolvate din regiune si a angajamentului administratiei Obama fata de un traseu european al acestor tari.
Balcanii au fost scosi de pe agenda americana dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 si in timpul razboaielor din Afganistan si Irak. “Am revenit. Vom sta alaturi de voi”, le-a promis liderilor bosniaci demnitarul american, al doilea om in administratia americana si totodata un expert pe politica externa.
Biden a fost implicat in diplomatia in Balcani inca de la inceputul anilor ’90, atunci când diplomatul era un sustinator ardent al cauzei bosniace.
Angajamentul sau fata de Bosnia i-a putea insa face vizita mai dificila la Belgrad, miercuri, 20 mai, avertizeaza New York Times, in conditiile in care aceasta tara poarta inca cicatricele bombardamentului american din timpul razboiului din Kosovo din 1999.
Ultima oprire a diplomatului american va fi Kosovo, un stat cu o vârsta de doar un an, Si cu toate acestea, Bosnia este tara unde 100.000 de oameni, in majoritate musulmani, au fost ucisi in trei ani si jumatate de lupte si totodata natiunea cea mai problematica pentru americani si pentru aliatii lor europeni.
În 1995, incetarea focului, cunoscuta sub numele de “acordurile de la Dayton”, mediate de SUA, a pus capat varsarii de sânge, insa nu a creat un stat unitar pentru viitor.
Acordul a lasat in urma sa o tara divizata intre Federatia Croato-Musulmana si Republica Srpska, ai carei lideri au amenintat din când in când cu separarea, si unde in continuare 2.000 de militari ai forte lor de mentinere a pacii din UE asigura securitatea.
Nu in ultimul rând, intr-un moment in care administratia americana incearca sa ii câstige de partea sa pe musulmanii a caror sustinere a pierdut-o odata cu razboaiele din Afganistan si Irak, turneul lui Biden este menit sa aminteasca lumii de conflictele din Bosnia si Kosovo unde NATO a intervenit de partea populatiilor musulmane, fara a fi vorba nici de petrol nici de arme nucleare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.