BNR va putea impune băncilor schimbări în conducere şi de acţionariat

Banca Nationala a României (BNR) va avea mai multe atributii in a solicita bancilor cu probleme schimbari in conducere si de actionariat, potrivit economistului sef al BNR, Valentin Lazea. Nu exista un risc sistemic, dar BNR poate impune bancilor, de la caz la caz, recapitalizari sau schimbari de actionariat, a declarat miercuri oficialul BNR, la forumul financiar central si sud-est european de la Bucuresti. El a precizat ca recapitalizarea unei banci cu probleme nu va fi facuta in nic iun caz din bani publici.

Potrivit lui Lazea, in prezent, ponderea mare a bancilor straine intr-un sistem bancar este perceputa ca dezavantaj, desi in anii trecuti era considerata un avantaj.
Din ace st punct de vedere, România se situeaza pe locul patru din 11 state central si est¬europene, cu o prezenta a bancilor straine de 88% din total, dupa Estonia – 97%, Cehia – 97% si Croatia – 91%.
În opinia economistului sef al BNR, expunerea larga fata de bancile straine este problematica numai daca datoria bancara externa este foarte mare ca pondere in PIB si poate fi retrasa rapid si in cazul in care creditarea in valuta este dominanta si prezinta o probabilitate ridicata sa nu fie rambursata.
În ceea ce priveste datoria bancara externa, România se situeaza pe locul 7, cu un nivel de 20% din PIB, iar la creditarea in valuta pe locul cinci – aceste credite având o pondere de 58% din total.
Lazea a mentionat ca bancile trebuie sa se recapitalizeze pentru a indeplini noile cerinte de solvabilitate, de la opt la 10% si a adaugat ca, in conditiile crizei financiare, rezervele valutare ale unei banci centrale nu mai sunt evaluate dupa gradul de acoperire a importurilor ci dupa acoperirea datoriilor pe termen scurt.
În România, acest grad de acoperire a datoriilor (inclusiv pe anul viitor) era de 99%. În aprilie, rezervele valutare au scazut cu 4%, iar datoria pe termen scurt cu 7%.
Potrivit lui Lazea, in perioada urmatoare, ratele de acoperire se vor imbunatati, dar nu foarte repede.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.