Camera Comunelor: de la revoltă la reformă

Ultima oara când s-a intâmplat ca presedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Britanic, John Trevor, sa fie fortat sa prezideze o dezbatere care sa se incheie cu faptul de a fi gasit vinovat pentru mai multe infractiuni, a fost in 1695 si la acel moment intâmplarea nu ar fi fost considerata o drama,

Marti, 19 mai, actualul presedintele al Camerei, Michael Martin, si-a anuntat demisia incepând cu data de 21 iunie, in urma criticilor privind modul in care a gestionat scandalul legat de decontarile legiuitorilor, invocând mentinerea unitatii Camerei.

Laburistul, care se afla in functie de 9 ani, este primul speaker al Camerei Comunelor constrâns sa demisioneze in ultimii peste 300 ani, fiind criticat pentru incercarile de a bloca publicarea informatiilor privind cheltuielile parlamentarilor.
Afacerile dubioase si cheltuie lile absurde au subrezit increderea in parlament, iar Martin trebuie sa plece ca urmare a rolului sau in incercarea de a nu face publice aceste aspecte. Plecarea sa, crede The Guardian, este o preconditie pentru repararea daunelor fara a prezenta garantia ca va fi intreprinsa o reforma.
Acest lucru se va intâmpla doar daca Camera alege succesorul corect si intreprinde ulterior o serioasa reforma, in conditiile in care, de multa vreme, a fost asemenea unui avion care zboara la o altitudine mica, vulnerabil la stâncile ascutite ale dispretului public. Obiceiuri ciudate, ore bizare si un mix demografic restrâns, toate acestea indeparteaza Camera de natiunea pe care o reprezinta.
Ceea ce este insa cel mai daunator pentru imaginea Camerei este faptul ca activitatea sa favorizeaza circul politic: false indignari, comedie de pantomima si voturi predictibile, toate acestea sunt opera unor partide cu care putini votanti se identifica. Mai mult, toate acestea sunt controlate de un guvern atotputernic, potrivit The Guardian.
Pentru prima data, parlamentarii isi vor alege prin vot secret noul presedinte, fiecare putând astfel sa se foloseasca de propria judecata pentru a alege persoana potrivita pentru a da Camerei Comunelor o voce independenta, in loc sa fie presati sa faca o alegere pe placul guvernului. Dupa doi presedinti laburisti, Camera ar putea fi servita de un liberal democrat sau de un conservator reformator, desi, crede The Guardian, caracterul acestuia conteaza mai mult decât apartenenta politica.
Persoana potrivita este un parlamentar care isi atrage respectul tuturor pentru corectitudinea si independenta sa de spirit. Vince Cable, Dominic Grieve si Richard Shepherd sunt candidati puternici pentru acest post, desi nu sunt singurele optiuni. Oricine va fi insa noul speaker, parlamentului ii va lipsi puterea de care are nevoie in lipsa unei remodelari a Constitutiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.