Cele mai mari insulte pentru italieni: “gay” si “mafiot”

În “vulgarometruľ” italian ofensele cele mai mari privesc incalcarea legilor si excesele sexuale, in timp ce traditionalele insulte de genul “cornuto” (incornorat) nu mai ranesc.

Dintr-un studiu al revistei lunare Focus, efectuat pe un esantion de aproximativ 3.000 de italieni, pe site-ul publicatiei periodioce stiintifice, a rezultat o realitate controversata si discutabila. Gay, mafiot, handicapat, nazist si terorist sunt insultele apreciate drept cele mai grele si mai ofensatoare de catre italieni, noteaza La Repubblica.

Aceste date au fost prezentate in cadrul a ceea ce revista a definit “Vulgarometru”, cu alte cuvinte un termometru privind ceea ce in Italia este considerat obscen. În aceasta fotografie inedita a vulgaritatilor, se evidentiaza tendinte semnificative.
Prima este aceea in care insulta este o judecata abreviata, unde acuzatiile percepute drept cele mai ofensatoare, prin urmare mai grave, sunt incalcarea legii (mafiot, hot, infam) si presupusele excese sexuale, de la promiscuitate pentru femei la homosexualitate pentru barbati.
O puternica reactie emotionala suscita si relatia cu bolile, moartea, urâtenia, dizabilitatea. Blestemele, cu alte cuvinte sa doresti cuiva boli, moartea sau durerea si insultele fizice sunt printre categoriile cu cel mai inalt punctaj in medie.
Factorii care influenteaza major perceptia vorbelor vulgare sunt, in ordine descrescatoare educatia, vârsta si obiceiul de a le spune. Nu au mare efect, in schimb, sexul, locul de resedinta si orientarea religioasa.
În plus, femeile de peste 50 de ani, din sud, si religioase sunt categoriile cele mai sensibile la limbajul vulgar. Ele au atribuit multor cuvinte un punctaj superior mediei generale, judecând cu o mai mare severitate expresiile legate de sex, morala, religie si devierea de la norme.
“Acest sondaj este una dintre anchetele lingvistice cele mai substantiale desfasurate in Italia si singurul care fotografiaza in mod semnificativ perceptia actuala a vorbelor vulgare, dincolo de impresiile individuale”, a explicat Vito Tartamella, lingvistul care a coordonat studiul si care, datorita eseului sau publicat in 2006, intitulat “Parolacce” (Vorbe vulgare) este considerat unul dintre cei mai mari experti nationali in lingvistica limbajului obscen.
“Esantionul este bogat si variat chiar daca din punct de vedere tehnic nu poate fi considerat reprezentativ al populatiei italiene deoarece, regula stiintifica vrea ca destinatarii intrebarilor sa fie in numar de 70.000 si luati la intâmplare”, a subliniat lingvistul.
Un aspect aparte este cel care priveste relatia cu maladiile, cu moartea, inestetismele si dizabilitatile iar insultele care se refera la aceste sfere au primit punctajul mediu mai inalt. “Aceste valori sunt apreciate mai importante comparativ cu luc iditatea mintala si cultura. În plus, expresiile care au primit in absolut punctajul cel mai mare sunt blestemele, in pofida faptului ca o treime din esantion se declara ateu.
De notat ca ofensa adusa Sfintei Fecioare este considerata mai grava decât cea adusa lui Dumnezeu, chiar daca cu valori infinitezimale”, explica autorul studiului.
Pierd valoare, in schimb, insultele clasice precum cersetor, boschetar, proletar, cele etnice, precum negru si “terrone” (italian din sud) si religioase, precum taliban si bigot. Motivul, asa cum explica Tartamella, este ca “diferentele de clasa au devenit mai estompate si exista mai multa toleranta fata de diferitele credinte religioase”.
Importanta “vulgarometrului” merge dincolo de simpla curiozitate si, in opinia lingvistului italian, priveste si valabilitatea juridica a insultelor. Vorba vulgara care din 1999 a fost scoasa de sub incidenta penala printr-o lege poate avea o valoare diferita in functie de conditiile in care este spusa.
Adesea, mai spune Tartamella, judecatorii dar si educatorii si traducatorii sunt chemati sa dea un raspuns la aceste semne de intrebare, dar sunt obligati sa se bazeze numai pe sensibilitatea personala, in absenta unor date obiective privind forta vorbelor vulgare, care se schimba in functie de epoca, cultura, vârsta.
Studiul a fost efectuat online, pe site-ul revistei Focus, prin compilarea unui sondaj in care respondentilor li se cerea sa acorde un punctaj de la 0, egal cu “deloc vulgar/ofensator”, la 3, egal cu “extrem de vulgar/ofensator”, privind 152 de cuvinte vulgare. Respondentii provin din toate zonele Italiei si chiar si din strainatate, sunt persoane de orice categorie sociala si orice nivel cultural.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.